Wordt verwacht: Apple iBook met touchscreen
Commentaar

Verwacht in 2019: de Apple iBook met touchscreen

8 december 2018 om 22:49
Laatste update: 8 december 2018 om 22:48

Erwin verwacht dat Apple volgend jaar met een opvallende opvolger van de kleine MacBook komt. Als het aan hem ligt, wordt dat de ultieme crossover tussen iOS en MacOS.

De nieuwe iPad Pro is een maand geleden verschenen. Het is een beest van een tablet, maar zal afgezien van illustratoren voor de meeste mensen geen laptopvervanger zijn. De snelheid en efficiency van een systeem met een muiscursor en een toetsenbord is vooralsnog onovertroffen. Toch is er iets bijzonders aan de hand bij de nieuwe iPad Pro: de A12X Bionic-processor. Die chip is zo krachtig dat een laptop met een eigen chip van Apple dichterbij is dan ooit.

Apples eigen chips kwamen tot nu alleen voor in post-pc apparaten zoals de iPhone, iPad, Apple Watch en AirPods. De eerste was de A4 aan boord van de originele iPad in 2010. Het voordeel voor Apple van een eigen chip was een betere afstemming tussen hard- en software. Voor eindgebruikers betekende dat veel power, een prima batterijduur en een lagere prijs (voor dat onderdeel in elk geval). Die voordelen gelden voor de nieuwste chips anno 2018, zoals de A12 in de nieuwe iPhones en de A12X in de nieuwe iPad Pro, nog steeds.

Het ligt al jaren in de lijn der verwachting dat Apple ook eigen chips wil gebruiken voor zijn laptops en desktops. Op maat gemaakte chips zijn in de regel beter en goedkoper dan off-the-shelf chips inkopen. Ter illustratie: de Intel x86-chip in de MacBook Pro kost Apple circa 500 dollar, da’s een vierde van de eindprijs. Tot nu toe waren de zelf ontwikkelde chips niet krachtig genoeg voor dekstop-class applicaties, die bovendien zijn geschreven voor de x86-architectuur. Met de komst van de krachtige A12X chip en de aanstaande release van de volledige Adobe Photoshop-app voor de iPad is het kantelpunt bereikt.

Wat kan dat gaan opleveren? De eerste Apple-laptop die in het bereik van een eigen chip ligt, is de kleine MacBook. Die 12 inch laptop wijkt al af van de MacBook Air- en Pro-modellen door zijn compactheid en het ontbreken van een ventilator, die evenmin aanwezig is in de iPad. De MacBook is bovendien rijp voor een update, het huidige model stamt uit 2015. En als zijn opvolger net zo innovatief wordt, dan kunnen we spoedig, hopelijk al in 2019, iets bijzonders verwachten.

Ik zet in op een 12 inch Apple-laptop met een eigen chip. Het apparaat gaat de iBook heten, een naam die Apple eerder heeft gebruikt voor instaplaptops. De prijs wordt 999 dollar. En dan komt het: deze iBook draait MacOS, maar is uitgerust met een trackpad én een touchscreen, dat dezelfde multi-touch bediening ondersteunt als het trackpad. Hij werkt met MacOS, omdat iOS onvoldoende 'desktop class' is. En met een touchscreen, omdat het makkelijker is het sterkste punt van de iPad toe te voegen aan een laptop dan andersom een muiscursor-systeem toevoegen aan iOS. Zo heb je het beste van twee werelden.