Appreview

Stoptober: apps die je helpen je slechte gewoonte(s) te verslaan

stoptober, stoppen met roken, slechte gewoontes,
1 oktober 2019 om 07:50
Update: 4 oktober 2019 om 08:56

Tijdens Stopober staat het stoppen met roken centraal. Voor iedereen die een helpende hand nodig heeft, zijn er deze vijf handige apps om te stoppen. Niet alleen met roken, maar met alle gewoontes waar je graag vanaf wilt.

1. Stoptober

Deze app is de officiële app van Stoptober en heeft als doel om zoveel mogelijk mensen te motiveren om te stoppen met roken. Met deze app krijg je 28 dagen steun en advies. Je geeft aan wat je motivatie is om te stoppen en hoeveel sigaretten je per dag rookt. De app laat vervolgens zien hoeveel je op een dag, in een week en in 28 dagen bespaart als je stopt. Iedere dag wordt er ingecheckt om te kijken hoe het met je gaat, krijg je waardevolle tips en tricks en kun je chatten met medestoppers. Op deze manier sta je er niet alleen voor. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt chatten met medestoppers als je het even niet meer ziet zitten. Daarnaast geeft de app handige tips en tricks. Tot slot zou het motiverend kunnen zijn om met anderen te chatten, wetende dat je niet alleen deze strijd aangaat.
Minpunten: De app is maar 28 dagen actief. Daarna moet je het zelf doen. Weet wel: de meeste ontwenningsverschijnselen zijn meestal na 28 dagen achter de rug, dus het lukt je vast. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

2. Kwit

Kwit is er voor iedereen die nu voorgoed de sigaret wil doven. In de app vul je in per wanneer je stopt, hoeveel je gemiddeld per dag rookt, hoeveel sigaretten je uit een pakje haalt en wat deze kost. De app rekent vervolgens uit hoeveel geld je bespaart, hoeveel pakjes je niet hebt gerookt (en hoeveel sigaretten dat zijn) en als je eenmalig betaalt voor de Premium-versie geeft-ie je ook nog interessante informatie over met hoeveel tijd je levensverwachting bijvoorbeeld is toegenomen. Wat leuk is, is de informatie per categorie: iedere dag zie je hoe je gezondheid, welzijn, portemonnee en tijd er op vooruit zijn gegaan.

Prijs: Gratis. Je kunt ook gebruikmaken van de Premium-versie. Hiervoor betaal je 7,99 euro per maand of voor 3 maanden 18,49 euro. Je kunt ook een jaarabonnement afsluiten voor 49,99 euro. 
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Het tabblad ‘Prestaties’ geeft je iedere dag inzichten hoe goed je bezig bent. Dit kun je delen met je vrienden als extra steuntje in de rug.
Minpunten: Jammer dat de app zo extreem prijzig is, maar als je het vergelijkt met een pakje sigaretten valt het misschien weer mee. 
Waar voor je geld: Ik vind de app behoorlijk prijzig en aan de gratis functies heb je wat mij betreft genoeg om te zien hoe goed je bezig bent. 

3. Loop Habit Tracker

Iedereen heeft wel een slechte gewoonte: van iedere dag snoozen tot chocolade eten als je gestrest bent, van niet gaan sporten omdat het regent tot het pakken van een sigaret tijdens een feestje. De uitdaging zit ‘m in het volhouden van een gezonde routine: uit je warme bed stappen om een rondje te rennen. En dat elke keer weer. De kunst zit 'm dus in het doorbreken van je ‘slechte’ gewoonte en ‘m te veranderen in een fijne gewoonte. Dit doe je door een herinnering in te schakelen die je een seintje geeft dat het tijd is voor je goede gewoonte - en jezelf hiervoor te belonen. Loop Habit doet dit voor je. Deze app geeft je herinneringen op je telefoon die je pas kunt ‘verwijderen’ als je de app opent en aangeeft of je jouw nieuwe gewoonte hebt volbracht. In een prettige statistiek kun je zien hoe goed je bezig bent.  

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: Android.
Pluspunten: De app werkt makkelijk. Het is fijn dat de app geen advertenties bevat. Daarnaast is de app er ook met een zwart interface, wat prettig is voor de ogen. 
Minpunten: De week begint op zondag, terwijl ik gewend ben dat mijn week op maandag begint. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

4. Days Since

De app Days Since is misschien wel de makkelijkste app ooit om bij te houden hoelang je bent gestopt met een gewoonte. Door op het plusje te tikken (rechtsboven) kun je een slechte gewoonte toevoegen. Je geeft aan waarmee je stopt, vult de datum en tijd in en geeft je ‘strike’ een kleurtje. Voilá: op deze manier begint de app met tellen van je nieuwe gewoontes en krijg je een mooi overzicht te zien. Toch een misstap gemaakt? Dan kun je jouw ‘strike’ gemakkelijk resetten. Je oude data vergaat niet. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Makkelijk in gebruik. Het design van de app is erg mooi - zo kun je bij het kalenderoverzicht precies zien hoe goed je bezig bent. 
Minpunten: Er zit niet echt een beloningssysteem in, waardoor ik ‘m niet zo snel weer opnieuw zou openen. De app geeft je behalve een overzicht niet echt een steuntje in de rug.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

5. Way of Life

Met Way of Life ga je stap voor stap aan de slag met het doorbreken van je slechte gewoonte om er een goede van te maken. De app kost je dagelijks nog geen minuut van je tijd. Je voegt eenmalig je slechte of juist goede gewoonte toe in de app en vervolgens kun je in de app aanvinken of het gelukt is of niet. In één opslag kun je bij het tabblad Trend zien hoe goed je bezig bent. Je doel is natuurlijk om alles groen aan te vinken.

Prijs: Je kunt gratis drie gewoontes bijhouden. Wil je er meer toevoegen, dan betaal je eenmalig 6,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Fijne, overzichtelijke app die niet veel tijd kost.
Minpunten: Ook hierbij mis ik een beetje het beloningssysteem. Behalve dan de voldoening van zoveel mogelijk groene vakjes op een rij.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.