Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een piepkleine, batterijloze cryptografische chip die in bijna elk product past. De chip zou de verkoop van namaakproducten lastiger kunnen maken.
Om de verkoop van namaakproducten te bestrijden worden er steeds vaker kleine draadloze chips, RFID-tags, verwerkt in producten. Door de tags te scannen is de oorsprong of echtheid te verifiëren. Maar RFID-tags hebben allerlei nadelen, zoals de kosten en de grootte. Bovendien is de beveiliging van RFID-tags meestal beperkt.
Mini-chip die licht omzet in stroom
Onderzoekers van de Amerikaanse MIT-universiteit ontwikkelden daarom een chip ter grootte van een sesamzaadje, zonder deze nadelen. De chip heeft een oppervlakte van maar 1,6 vierkante millimeter en heeft geen batterij. De chip 'oogst' met fotodiodes licht, dat het omzet in stroom.
De chip stuurt een cryptografisch beschermd signaal uit dat momenteel op een afstand van vijf centimeter met een scanner gelezen kan worden. In de toekomst moet die afstand aanzienlijk vergroot worden, zodat producten die een kamer binnenkomen automatisch kunnen worden uitgelezen. De onderzoekers denken dat uiteindelijk een scanner in een ontvangstkamer op afstand alle producten kan lezen.
Chips in je kies
De onderzoekers noemen hun chip 'tag of everything', omdat ze in alles zouden passen. Zo zou je een boutje, een kiesimplantaat en een computerchip met deze chip kunnen uitrusten en zo de oorsprong kunnen identificeren.
De chips zijn niet alleen klein genoeg maar ook gemakkelijk en goedkoop te produceren. Ze moeten maar enkele eurocenten gaan kosten.
Vervalsing computerchips tegengaan
Volgens de onderzoekers lenen deze chips zich ook bij uitstek om de vervalsing van computerchips tegen te gaan. Computerchips worden op grote schaal vervalst.