Eerste indruk OnePlus Nord 2: de juiste balans?
De nieuwe betaalbare OnePlus Nord 2 is de eerste OnePlus-telefoon met een chip van MediaTek in plaats van Qualcomm. Maakt dat uit? En wat is er nog meer veranderd? Bright probeerde de nieuwe midrange smartphone.
Met de introductie van de eerste OnePlus Nord een jaar geleden, deed OnePlus zijn intrede in het budgetsegment. Na de eerste Nord volgden een paar goedkopere versies, zoals de teleurstellende N100 en de Nord CE. Maar de nieuwe Nord 2 biedt op het eerste gezicht weer een goede balans tussen prijs en specificaties.
De OnePlus Nord 2 is te koop vanaf 399 euro en biedt daarvoor net zoals vorig jaar een 6,43 inch oled-scherm met 90 verversingen per seconde. De goedkoopste versie heeft 8GB werkgeheugen en 128 GB opslag. Nieuw is dat de Nord 2 oplaadt met de meegeleverde 65 watt-lader. Hiermee is de telefoon volledig vol in 30 minuten.
Camera
Ook zijn de camera's vernieuwd: de hoofdcamera heeft nu dezelfde sensor als de ultragroothoekcamera van de OnePlus 9 Pro. OnePlus hoopt de foto’s te verbeteren dankzij kunstmatige intelligentie: de gebruiker kan scéneherkenning aanzetten, zodat de camera-app zelf de juiste instellingen en kleurenbalans kiest voor bijvoorbeeld een grasveld. In de praktijk komt dit meestal neer op een subtiel kleurenfilter en voegt dit niet zoveel toe.
De nachtfoto’s en nachtvideo’s zijn wel een stuk beter dan de Nord van vorig jaar maakte, maar ook hiermee komt de Nord 2 niet in de buurt van de duurdere OnePlus 9 Pro.
MediaTek-chip
Het is voor het eerst dat OnePlus een chip van MediaTek, een concurrent van Qualcomm in een telefoon stopt. MediaTek staat bekend als budgetspeler en levert vooral chips aan goedkopere telefoonmerken zoals Redmi en Realme.
De chip voor in de Nord 2 (MediaTek Dimensity 1200) is de beste chip die het bedrijf ooit heeft gemaakt, maar hij komt niet echt in de buurt de beste telefoonchip van dit moment, de Snapdragon 888 van Qualcomm. De Dimensity presenteert over het algemeen zo’n 20 procent slechter.
Als gewone gebruiker ga je dit op korte termijn waarschijnlijk niet of nauwelijks merken. Wel is het zo dat de meeste ontwikkelaars telefoon-onderdelen en applicaties maken met een Snapdragon-chip in hun achterhoofd, en niet met een Mediatek.
Het toestel is volgens OnePlus waterdicht maar het heeft geen officiële IP-rating, wat bij OnePlus vaker zo is. Ook draadloos laden wordt niet ondersteund.
Conclusie
De OnePlus Nord 2 is misschien niet de ‘flagship killer’ waar het bedrijf zo graag mee adverteert. Toch is het zeker geen slechte update ten opzichte van de eerste Nord. Het nieuwe toestel heeft een fijnere afwerking, biedt sneller opladen en een snellere chip, al is deze chip wel van een minder goed merk. Ook zit er geen extra ultragroothoek-selfiecamera op.
Maar de Nord 2 heeft meer dan genoeg pluspunten voor deze prijs: een mooi design, prima camera, piekfijn scherm en de fijne software van OnePlus.
De beste smartphones in elke prijsklasse zie je bij Bright Stuff.