Apple laat appmakers klanten buiten App Store mailen over eigen betaalmethode
Apple versoepelt zijn App Store-beleid voor appmakers een beetje. Appmakers mogen hun gebruikers voortaan mailen met bijvoorbeeld een goedkoper abonnement-aanbod buiten de App Store om.
Als het gaat om betaalmogelijkheden is de verhouding tussen Apple en appmakers al jaren gespannen. Apple wil dat appmakers gebruikmaken van het betaalsysteem van Apple bij aankopen van digitale goederen en diensten binnen apps. Apple houdt dan 15 tot 30 procent van de inkomsten, als commissie. Verwijzen naar een eigen betaalmethode is verboden in App Store-apps.
Wel mogen appmakers hun gebruikers binnenkort op de hoogte brengen van hun eigen aanbiedingen en prijzen, buiten de App Store om. Zo'n bericht mogen zij sturen naar het e-mailadres waarmee de gebruiker zich heeft opgegeven voor de app, zolang de gebruiker daar toestemming voor heeft gegeven. Het noemen van of linken naar andere betaalmethoden dan die van Apple blijft binnen apps verboden.
Gevolg van rechtszaak appmakers
De stap is het gevolg van een schikkingsvoorstel dat Apple doet aan een groep ontevreden appmakers. Die groep klaagde Apple twee jaar geleden in de VS aan, in een gezamenlijke zogenoemde class action-rechtszaak.
Hoewel de rechtszaak door Amerikaanse ontwikkelaars is gestart, geldt de wijziging voor alle App Store-appmakers wereldwijd. Die appmakers kunnen straks ook kiezen uit meer prijspunten voor hun app. Nu zijn er zo'n honderd prijspunten, dat groeit tot vijfhonderd prijspunten.
Meer transparantie en duidelijkheid
De lagere commissie voor kleine appmakers blijft in ieder geval de komende drie jaar gelden. Apple verlaagde de commissie op digitale aankopen van 30 naar 15 procent voor ontwikkelaars die jaarlijks minder dan 1 miljoen dollar aan omzet draaien met hun app.
Verder belooft Apple een jaarlijks transparantierapport over de App Store, met onder meer data over hoeveel apps er waarom zijn afgewezen. Ook zou het aanmeldingsproces voor apps duidelijker worden, zodat ontwikkelaars beter begrijpen waar hun app aan moet voldoen. Ontwikkelaars klagen al jaren dat hun apps of updates soms zonder duidelijke reden worden geweigerd.
Fonds voor Amerikaanse appmakers
Amerikaanse ontwikkelaars met minder dan 1 miljoen dollar jaarlijkse omzet kunnen daarnaast aanspraak maken op een fonds. Apple stopt 100 miljoen dollar in dat fonds, dat verdeeld zal worden onder alle kleine ontwikkelaars uit de VS die aan bepaalde eisen voldoen.
De aanklagers zeggen 'blij een trots' te zijn met het voorstel, dat op 12 oktober nog door de rechter bekeken wordt. De stappen die Apple nu neemt staan los van andere rechtszaken en onderzoeken die nu naar de App Store lopen, zoals de zaak van Epic Games over Fortnite en het EU-onderzoek na klachten van Spotify. Apple hoopt wel dat wetgevers de stap positief vinden.