Strijd om App Store

Apple blijft Fortnite weren uit App Store in Zuid-Korea

10 september 2021 om 07:26
Laatste update: 10 september 2021 om 07:25

Apple weigert de populaire game Fortnite terug te zetten in de App Store in Zuid-Korea. Dat had maker Epic Games gevraagd nadat in het land een nieuwe wet over appwinkels was aangenomen.

Zuid-Korea maakte vorige maand een eind aan de machtspositie van Apple en Google rond betalingen in hun appwinkels. De makers van apps zouden zelf de betalingen van klanten mogen regelen en daarmee de betaalmethodes van Apple en Google, en de verplichte commissie, mogen omzeilen.

De Zuid-Koreaanse wet gaat naar verwachting vanaf 15 september gelden. Maar volgens Apple moet Epic eerst aantonen dat het wil "spelen volgens dezelfde regels als iedereen". "Epic heeft de regels geschonden en er is momenteel geen legitieme reden om het account te herstellen", stelt Apple.

Eigen betaalsysteem

Epic besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in zijn app op te nemen. Apple verbiedt dat in de voorwaarden en verwijderde vervolgens de spellen van Epic uit de App Store.

Zelfs met de nieuwe wet zegt Apple niet verplicht te zijn alle ontwikkelaars toe te laten in de App store. De iPhone-maker vindt dat Epic bewijs moet leveren dat zijn houding is veranderd en dat het zich aan de regels zal houden. 

Rechtszaak en wetsvoorstel

Epic Games startte vorig jaar een rechtszaak tegen Apple. Een Amerikaanse rechter doet binnenkort uitspraak. Het gamebedrijf heeft ook Google aangeklaagd nadat Fortnite uit de Play Store werd verwijderd.

Apple en Google rekenen in hun appwinkels commissie over de verkoop van apps. Voor grote appontwikkelaars is die commissie meestal 30 procent. Beide techreuzen liggen in meerdere landen onder vuur omdat ze met de strenge regels van hun appwinkels hun dominante marktpositie zouden misbruiken.

Aanpassingen

Apple deed de afgelopen weken wat water bij de wijn. Bepaalde apps mogen voortaan een aanmeldknop op hun inlogscherm plaatsen, die verwijst naar hun eigen website met een eigen betaalsysteem. Appmakers mogen hun gebruikers ook via e-mail op de hoogte brengen van die eigen betaalmethode.

Meerdere Amerikaanse politici noemden deze aanpassingen van Apple onvoldoende. Ze willen met een nieuwe wet meer veranderingen in de appwinkels afdwingen.

Verwacht: iPhone 13, nieuwe AirPods en meer