Politici: 'Aanpassingen van Apple App Store zijn te klein'
Onder druk van rechtszaken en onderzoeken kondigde Apple de afgelopen weken wijzigingen rond de App Store aan. "Lang niet groot genoeg", vinden Amerikaanse politici die de App Store verder aan banden willen leggen.
Na jaren van kritiek op het strikte App Store-beleid deed Apple de afgelopen weken wat water bij de wijn. Bepaalde apps mogen voortaan een aanmeldknop op hun inlogscherm plaatsen, die verwijst naar hun eigen website met een eigen betaalsysteem. Appmakers mogen hun gebruikers ook via e-mail op de hoogte brengen van die eigen betaalmethode. Maar dat is niet genoeg, vinden drie Amerikaanse senatoren die de Apple App Store verder willen aanpakken.
"Hoewel Apple wat kleine stappen heeft genomen in reactie tot de kritiek op zijn concurrentiebeperkende gedrag, gaan die lang niet ver genoeg", zegt de Democratische senator Amy Klobuchar tegen Bloomberg. Klobuchar is hoofd van een subcomité van senatoren dat onderzoek doet naar mogelijke concurrentievervalsing door Apple en Google.
'Apple en Google hebben duopolie'
Samen met zowel Democratische als Republikeinse collega's dient Klobuchar binnenkort een wetsvoorstel in waarmee meer drastische veranderingen in appwinkels worden afgedwongen, de Open App Markets Act. "Er is een groeiend momentum om de Open App Markets Act goed te keuren om eindelijk de duopolie van Apple en Google aan te pakken, en ik zal blijven samenwerken met mijn collega's om het voor elkaar te krijgen."
De nieuwe wet zou eisen dat smartphones en tablets voortaan ook toegang geven tot alternatieve appwinkels, naast de App Store op iOS en de Play Store op Google. Sommige Android-toestellen worden al geleverd met zo'n alternatieve winkel; op toestellen van Samsung staat standaard de Galaxy Store. Toch is de macht van Apple en Google onmiskenbaar. In westerse landen wordt 99 procent van de apps gedownload bij Apple of Google; alleen in China bestaan succesvolle alternatieven voor Android.
Steun van beide Amerikaanse partijen
De Amerikaanse wet zou vooral Apple raken, dat al heeft gewaarschuwd voor alternatieve appwinkels of het installeren van apps van buiten de App Store. Volgens Apple is dat gevaarlijk, omdat apps dan niet door Apple gecontroleerd zijn, en bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor phishing.
Ingewijden zeggen tegen Bloomberg dat steun voor de Open App Markets Act groeit. Zowel Democraten als Republikeinen zouden de macht van Apple en Google willen inperken, een uitzonderlijke samenwerking voor de partijen die de afgelopen jaren verder uit elkaar groeiden. De volgende stap naar het aannemen van het wetsvoorstel is een hoorzitting met het volledige juridisch comité van de Amerikaanse senaat.
Luister ook de Bright Podcast: