Bright-jaaroverzicht

Bright 25 van 2021: Slimme deurbellen, Clubhouse en NFT's

21 december 2021 om 17:00
Update: 30 december 2021 om 11:45

Al sinds 2005 maakt Bright eind december de balans van het tech-jaar op in het Bright 25-jaaroverzicht. Vandaag het eerste deel van onze terugblik op de trending topics in tech van 2021: de nummers 25 t/m 21.

25. Clubhouse

De babbel-app Clubhouse stamt al uit 2020 maar bereikte in februari ongekende hype-hoogtes nadat Elon Musk - later meer over hem in de Bright 25 - in Clubhouse werd geïnterviewd. Het digitale clubhuis met talloze ‘kamers’ (live audiostreams) leek een kind van zijn tijd getekend door lockdowns. Het klassieke recept met exclusieve invites en een iOS-only release deed vervolgens zijn werk om de hype verder op te kloppen. De explosie ging gepaard met de onvermijdelijke groeipijn en tegen de tijd dat eindelijk de Android-release verscheen leek het momentum voor Clubhouse alweer voorbij. Het feit dat alle andere grote sociale media een vergelijkbare liveaudio-feature aan hun platform toe hadden gevoegd hielp ook niet.

24. Social medium

Het gezegde ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ gold ook voor hoe de gevestigde sociale media orde reageerden op de grote hit van 2020: TikTok. Instagram, dat al eerder Stories introduceerde als reactie op Snapchat en IGTV naar aanleiding van YouTube, voegde Reels prominent toe aan zijn feed, een regelrechte kopie van TikTok. Bij YouTube heten de korte TikTok-video’s Shorts. TikTok op zijn beurt, dat groot is geworden met zijn korte video’s, stelde makers afgelopen zomer in staat om langere video’s (maximaal 3 minuten) te uploaden. Zonde, want zo lijken sociale media steeds meer op elkaar en ondergraven hetgeen waar ze groot mee zijn geworden. 

23. Intel outside

We hebben in jaren niet zoveel over chips gehad bij Bright als in 2021. Er was al de David versus Goliath-strijd tussen AMD en Intel, waarbij Intel heeft zitten slapen en AMD verdiend terrein heeft gewonnen. En dan was daar Apple dat eind vorig jaar met de M1 system-on-a-chip zijn eigen ‘silicon’ introduceerde en Intel dumpte. Dit jaar pakte Apple door met de M1 Pro en M1 Max-chips voor zijn MacBook Pro's, die nog betere CPU-, GPU- en batterijprestaties leveren dan het instapmodel. De efficiency van Apple’s chips is ongekend. Intel zal terugslaan met zijn twaalfde generatie Intel Core-processors, Alder Lake geheten. Hoewel de eerste tests wijzen op een grote stap voorwaarts voor Intel, blijft de chip nogal ‘power-hungry’. De gamelaptops zullen voorlopig dus wel blijven blazen.

22. Ding-dong

Nederland loopt voorop in Europa met smart homes. Bij bijna driekwart is een huishoudelijk apparaat in gebruik dat is verbonden met internet. Slimme meters worden daarbij overigens meegerekend, maar ook slimme thermostaten, speakers, verlichting en camera’s zijn populair. Een grote groei was er in 2021 voor slimme deurbellen, die je inmiddels bij een kleine tien procent van alle huishoudens aantreft. De absolute marktleider is Ring. Weet echter dat wij bij Bright afgelopen jaar verscheidene alternatieven hebben getest die wij je eerder zouden aanraden.

21. Non-fungible tokens

De abri’s en reclameblokken waren dit jaar in de greep van cryptovaluta, die zelfs nog meer bloedstollende ups en downs telden dan het zenuwslopende Formule1-seizoen, maar er was een andere blockchain-toepassing die echt vernieuwend was: NFT’s. In maart werd 69 miljoen dollar (57 miljoen euro) betaald voor Everydays: The First 5000 Days van de Amerikaanse kunstenaar Beeple. Of eigenlijk voor de non-fungible token van het kunstwerk, een uniek eigendomsbewijs. NFT’s zijn een gamechanger voor digitale bestanden in het algemeen en voor digitale kunstenaars in het bijzonder, al blijft het aankijken hoe houdbaar ze blijken op de lange termijn.

Bright 25 van 2021:

Nummer 1: QR-code

Nummer 2: Chiptekort

Nummer 3: Elon Musk vs Jeff Bezos

Nummer 4: slimme energie

Nummer 5: strijd om de appstores

Nummers 6 t/m 10: Cable-cutting, metaverse, Nothing Ear 1, Hyundai Ioniq 5, right to repair.

Nummers 11 t/m 15: E-bikes, vouwtelefoons, bluetooth-trackers, ransomware, Bo Burnham.

Nummers 16 t/m 20: Squid Game, Dune, Windows 11, Xbox Game Pass, pro-smartphones,

Nummers 21 t/m 25: Clubhouse, NFT's, social media, slimme deurbellen, nieuwe chips.