iphone 13 xbox game pass dune windows 11 squid game
Tech-jaaroverzicht

Bright 25 van 2021: Squid Game, Dune en Windows 11

22 december 2021 om 19:23
Update: 30 december 2021 om 11:46

Sinds 2005 maakt Bright eind december de balans op van het tech-jaar. In de Bright 25 lees je over de 25 belangrijkste gadgets, content en tech-trends. Vandaag deel 2: de nummers 20 t/m 16.

20. Game Pass

Ook de game-industrie werd door corona geraakt. Meerdere grote titels zijn naar 2022 uitgesteld. Toch mochten we niet klagen, met bijvoorbeeld Halo Infinite. Het kroonjuweel van de Xbox is eindelijk verschenen en maakt de verwachtingen waar. Nog beter: hij staat meteen op Game Pass. Dat onderstreept nog maar eens hoe groot en divers dat game-abonnement van Microsoft is geworden. Wat voelt als de toekomst van gaming is bij Microsoft al het heden: veel goede games spelen voor een vast bedrag per maand.

Maar ook voor de niet-Xbox-gamer was dit jaar genieten. Metroid Dread bewees op de Nintendo Switch dat zelfs een bekende formule verrassend kan blijven. Returnal op de PlayStation 5 toont met zijn onvergeeflijke opzet en hoge tempo dat de next-gen spelcomputer meer is dan alleen wat mooiere graphics. En indie-games als Outer Wilds: Echoes of the Eye, Unpacking, Sable en Eastward laten zien dat games diverser en aantrekkelijker zijn dan ooit.

19. Dune

De bioscopen hadden door de coronamaatregelen wederom een zwaar jaar. De laatste James Bond-film van Daniel Craig, No Time To Die, was na diverse keren te zijn uitgesteld eind september de eerste grote première van 2021. In dezelfde periode verscheen ook Dune, dat de best bezochte film van regisseur Denis Villeneuve werd. De schitterende sciencefictionfilm naar het klassieke werk van Frank Herbert krijgt in 2023 zijn dik verdiende tweede deel.

Misschien heb je nog net voor de december-lockdown Spider-Man: No Way Home in de bios gezien. The Matrix Resurrections die op 23 december in première had gegaan, wordt gelukkig ook gestreamd, bij HBO Max, dat in 2022 officieel in Nederland van start gaat.

18. Windows 11

De vorige grote release van Windows, het populairste besturingssysteem na Android maar voor Apple, was zes jaar geleden, dus het werd een keer tijd. De aankondiging van Windows 11 in juni was vooral de 'Panos Panay-show', de gevoelige Grieks-Amerikaan die snel omhoog is geschoten als topman binnen Microsoft. De release in oktober ging op wat verwarring rond systeemvereisten na vrij soepel. Onze eerste indruk van Windows 11 is goed, al is het redesign nog niet overal in het systeem doorgevoerd. Het draait als een zonnetje op fraaie laptops als de LG Gram, de Razer Book 13 en uiteraard Microsofts eigen Surface Laptop 4.

17. Ultra-pro smartphones

Blonk 2020 uit met midrange smartphones, dit jaar eisten vooral de premium toestellen de spotlights op. Het jaar begon al goed met de Samsung Galaxy S21 Ultra. Daar ging de Mi 11 Ultra van Xiaomi in het voorjaar nog eens op hilarische wijze overheen met op vrijwel elk onderdeel net een fractie betere specs.

En dan zijn er nog de top-Pro’s: de OnePlus 9 Pro, de  iPhone 13 Pro en de Google Pixel 6 Pro. Sommige hebben eigen chips aan boord, ze hebben in elk geval allemaal magnifieke schermen, hele goede camera’s en een uitstekende batterijduur.

16. Squid Game

Squid Game is de succesvolste serie ooit en na K-pop de nieuwe vaandeldrager van de Koreaanse golf. Na vier weken telde de Netflix Original al 111 miljoen kijkers. De kinderspelletjes, die in de serie het strijdtoneel zijn voor een moordende competitie tussen armlastige deelnemers, waren de inspiratie voor talloze challenges op TikTok en Halloween-kostuums. Het Instagram-account van een van de hoofdrolspelers, fotomodel HoYeon Jung, explodeerde van 400 duizend naar ruim 23 miljoen volgers. Jonge tieners lapten massaal de kijkwijzer (16+) aan hun laars, maar de ‘verwarring’ is begrijpelijk omdat Netflix de brute serie aanvankelijk - oeps - als 12+ bestempelde.

Bright 25 van 2021:

Nummer 1: QR-code

Nummer 2: Chiptekort

Nummer 3: Elon Musk vs Jeff Bezos

Nummer 4: slimme energie

Nummer 5: strijd om de appstores

Nummers 6 t/m 10: Cable-cutting, metaverse, Nothing Ear 1, Hyundai Ioniq 5, right to repair.

Nummers 11 t/m 15: E-bikes, vouwtelefoons, bluetooth-trackers, ransomware, Bo Burnham.

Nummers 16 t/m 20: Squid Game, Dune, Windows 11, Xbox Game Pass, pro-smartphones,

Nummers 21 t/m 25: Clubhouse, NFT's, social media, slimme deurbellen, nieuwe chips.