Veel apen van Elon Musk-startup Neuralink overleden na hersenimplantaten
Neuralink, een bedrijf van Elon Musk dat werkt aan hersenimplantaten, ligt onder vuur nadat 15 van de 23 apen die experimenten ondergingen zouden zijn gestorven.
Het Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), een non-profitorganisatie die zich inzet voor dierenwelzijn, gaat een klacht indienen tegen Neuralink. Het PCRM beweert dat onderzoekers bij Neuralink apen op een illegale manier mishandelden en onderworpen aan "extreem leed" tijdens experimenten met hersenimplantaten. De dierenrechtengroep wil daarvoor een klacht indienen bij het Amerikaanse ministerie van landbouw, meldt Business Insider.
Het PCRM stelt dat Neuralink regelmatig de wetgeving rond dierenrechten overtreedt. Zo zouden apen nodeloos veel leed hebben moeten ondergaan. Volgens de groep zou min of meer elke aap waarmee proeven werden gedaan kampen met 'slopende gezondheidseffecten'.
Oplossing voor verlamde mensen
Neuralink werkt aan 'brain-computer interfaces', die in eerste instantie bedoeld zijn om verlamde mensen te helpen bij dagelijkse taken. Later wil het bedrijf het zelfs mogelijk maken om verlamming te genezen. Neuralink zou binnenkort beginnen met de eerste proeven bij mensen.
Scherp contrast met wat het bedrijf zegt
Onder de voorbeelden die het PCRM noemt zijn een aap die werd afgemaakt nadat die meerdere tenen en vingers kwijt was. Een ander proefdier kreeg een hersenbloeding nadat de hersenchip werd ingeplant en moest worden ingeslapen. Er is ook sprake van een aap die een “bloederige huidinfectie” kreeg. Ook dat dier moest worden geëuthanaseerd.
Als de klacht waar blijkt te zijn, ontkracht dat wat Elon Musk vorig jaar nog zei over de apen. Hij zei toen dat een van de proefdieren 'helemaal gelukkig' is. Het bedrijf toonde vorig jaar ook een filmpje van een ogenschijnlijk gezonde aap die de game Pong aan het spelen was.
Bekijk de makaak die Pong speelt met zijn brein:
Gedachten lezen
Het einddoel van het bedrijf is om het menselijke brein te verbeteren. Dat kondigde Musk in 2017 al aan. Volgens Musk zou Neuralink ervoor zorgen dat mensen uiteindelijk kunnen communiceren via digitale telepathie. Ook zouden mentale ziektes kunnen worden uitgeroeid en zou het denkvermogen van ons brein kunnen worden verbeterd.
Het is voorlopig niet bekend wanneer de eerste proeven bij mensen zullen beginnen. Als de klacht gegrond blijkt, is het niet onwaarschijnlijk dat die proeven kunnen worden uitgesteld. Jeremy Beckham, een woordvoerder van het PCRM, zei tegen Business Insider heel sceptisch te zijn over de bekwaamheid van het bedrijf om nu al menselijk proeven uit te voeren.