Slapen in schone lucht met Nederlandse gadget voor je bed
De Nederlands-Amerikaanse startup AirTulip komt met een hoofdbord voor je bed dat schone lucht over je heen blaast. "High-tech technologie die normaal niet toegankelijk is", zegt Arjen de Jong, de oprichter van AirTulip.
AirTulip werd in 2020 opgericht in het midden van de coronapandemie. Het bestrijden van corona stond toen centraal, vertelt De Jong. "We wilden er voor zorgen dat mensen in openbare ruimtes zoals kantoren en tandartsklinieken geen covid krijgen. Daarvoor zijn we gaan onderzoeken hoe we cleanroom-technologie draagbaar konden maken. Normaal zijn dat grote en dure installaties waarvoor een heel gebouw aangepast moet worden. We ontworpen uiteindelijk de AirTulip Stem, een soort compacte pilaar die van elke indoor ruimte effectief een cleanroom kan maken."
Nadat de Stem aansloeg, bedachten de oprichters van AirTulip hoe ze de technologie ook naar consumenten konden brengen. "Uiteindelijk kwamen we erop dat je een derde van je leven in bed spendeert. We wilden geen onhandig product in de slaapkamer zetten. Om die reden kwamen we met het idee van een hoofdbord waarin de cleanroom-technologie is geïntegreerd en opgaat in het interieur van je slaapkamer. "
'Deeltjesvrij slapen'
De AirTulip Sleep maakt daarbij gebruik van een luchtfiltersysteem dat als het ware een bubbel van schone lucht boven het bed creëert. "We willen ervoor zorgen dat je compleet deeltjesvrij slaapt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen helpen tegen astma, maar ook sportmensen kunnen er baat bij hebben. Er zitten allerlei deeltjes in de lucht, zoals pollen, hondenhaar en andere zaken. Ook de toenemende luchtvervuiling speelt een rol. We willen de levenskwaliteit van mensen verbeteren met een stukje high-tech technologie die normaal niet toegankelijk is", zegt hij.
AirTulip gebruikt drie verschillende filtersystemen. "We maken gebruik van HEPA-filters om heel kleine deeltjes uit de lucht te filteren. Maar omdat we merkten dat die heel duur zijn, maken we ook gebruik van een dubbel inlaatfilter die ervoor zorgt dat het HEPA-filter niet geblokkeerd wordt. Daarbovenop hebben we ook actieve koolstoffiltering, waarmee we ook geuren kunnen weghalen." Door de combinatie van filters zegt De Jong dat het bed effectief als een cleanroom kan werken, waarbij zo goed als alle deeltjes worden weggefilterd, zelfs deeltjes zo klein als een virus.
Volgens De Jong zullen de HEPA-filters om de zes maanden moeten worden verwisseld. Het inlaatfilter, die een stuk goedkoper is, moet echter elke maand worden vervangen.
Geïntegreerd in de slaapkamer
Met de AirTulip Sleep kijken de makers niet enkel naar de gezondheidsvoordelen. Het hoofdbord is immers ook ontworpen om naadloos geïntegreerd te worden met het interieur van de slaapkamer. “We wilden ervoor zorgen dat het niet een soort apparaat is dat in de weg staat. Dat is ook een onderdeel van de wellness. We hebben heel veel gedaan om dat zo compact mogelijk te krijgen.” De AirTulip zal uiteindelijk zo’n 25 tot 30 centimeter dik zijn, wat volgens de makers heel weinig is voor dergelijk systeem.
Buiten het feit dat het compact is, hebben de ondernemers ook een aantal handige snufjes en esthetische meerwaarden toegevoegd. “We werken heel veel met licht. We hebben bijvoorbeeld een soort sfeerverlichting als optie zodat je een mooie glow in je slaapkamer kan hebben. De Sleep zal ook uitgerust zijn met leeslampjes. Bovenaan krijg je dan ook een ruimte waarop je boeken en plantjes kan neerzetten.”
Daarbovenop zal de Sleep ook uitgerust zijn met USB-aansluitingen, stopcontacten en een smartphone-oplader. Gebruikers zullen bovendien kunnen kiezen tussen verschillende kleuren. Daarbij kan zowel het hoofdbord als de omlijsting aangepast worden. De Sleep zal aangeboden worden in drie verschillende maten, van single bed tot king size, zegt Raoul Valstar, lid van het oprichtersteam.
Volgens de makers van de AirTulip Sleep zal het product bovendien zo goed als geruisloos zijn. “We zitten tussen de 20 en 30 decibel. Het is dus meer een soort geruststellend achtergrondgeluid. Je hoort wel iets, maar het is veel minder dan bij bijvoorbeeld een airco.” Ook zou het hoofdbord zo goed als geen warmte opwekken. “De hoeveelheid energie die het gebruikt is heel klein. Dat komt omdat we heel veel oppervlakte voor de filters gebruiken.”
Al getest door de eerste gebruikers
De ondernemers hebben meerdere versies prototypes van de AirTulip Sleep getest. "We hebben nu echt pilots met geavanceerde prototypes die vergelijkbaar zijn met de versie die klanten ook zullen krijgen. Familie, vrienden en eerste testgebruikers die de Sleep al hebben geprobeerd zijn er al goed over te spreken. Mensen met allergieën zeggen bijvoorbeeld dat ze niet langer wakker worden met een verstopte neus. Ze zeggen echt dat ze een verschil merken en zeggen dat ze uitgeruster en ontspannen wakker worden", vertelt De Jong.
Volgens Valstar wil het bedrijf over de gezondheidsvoordelen ook bevestiging krijgen van meerdere derde partijen. AirTulip is daarvoor in contact met gespecialiseerde partijen waaronder universiteiten, waarvan één partij een onafhankelijke meting zal uitvoeren om aan te tonen dat mensen ook echt in een schonere omgeving slapen. "Er zijn namelijk al veel onderzoeken gedaan over slapen in schone lucht en die tonen ook aan dat het bevorderlijk is voor een goede gezondheid. Ze laten ook zien dat veel mensen jaarlijks overlijden aan de gevolgen van luchtvervuiling."
Kickstarter volgt binnenkort
Wie interesse heeft hoeft niet al te lang meer te wachten. De ondernemers zijn zich nu aan het voorbereiden op de lancering van hun Kickstartercampagne, die binnenkort online gaat. Het doel is dan om eind dit jaar de eerste producten te leveren. "We hebben al leveranciers voor alle componenten. Zodra we het geld van de Kickstarter hebben, kunnen we dus meteen beginnen aan de productie. Daarvoor werken we met lokale fabrikanten. We willen er echt voor zorgen dat we meteen honderden of duizenden stuks kunnen aanbieden."
De exacte prijs voor het eindproduct kunnen de ondernemers nog niet geven, maar ze zeggen wel dat ze de AirTulip Sleep betaalbaar willen houden. "We zijn de prijslijst nog aan het finaliseren, maar we streven ernaar om het single model onder de duizend dollar te houden."