Deze startup wil ultradiep boren voor groene energie
Het Amerikaanse bedrijf Quaise wil de diepste gaten ooit boren om geothermische energie te produceren. De startup hoopt zo een 'ongelimiteerde' hoeveelheid groene energie te kunnen opwekken.
De startup Quaise ontwikkelt een boor die tot zo’n 20 kilometer diep kan graven. Op die dieptes zouden de temperaturen zo'n 500 graden Celsius bereiken. Dat is volgens Quaise genoeg om 'geothermische energie mogelijk te maken, waardoor het een echt wereldwijde energiebron wordt'.
Als alles goed gaat, zal het eerste gat in 2024 geboord worden. In 2026 moet het bedrijf zelfs al 100 MW aan energie produceren. Quaise beweert daarna dat het met de technologie zelfs mogelijk zal zijn om bestaande gas- en koolcentrales om te vormen tot geothermische centrales. Dat wil het in 2028 al bereiken.
Diepste gat aller tijden
De logica achter de technologie is dat je overal in de wereld toegang kunt creëren tot geothermische energie, zolang je maar diep genoeg graaft. Dat is echter geen gemakkelijke opgave. Het diepste gat dat de mensheid tot nu toe heeft gegraven was zo’n 12,3 kilometer diep.
De Sovjetwetenschappers achter dat project, de Kola Superdeep Borehole, ontdekten toen dat de temperaturen daar hoger lagen dan verwacht. Dat was ook meteen een van de hoofdredenen dat ze niet verder konden. Ook Duitsland waagde eind jaren 80 een poging, maar ook bij dat project stegen temperaturen ondergronds al snel tot zo’n 260 graden Celsius.
Lasertechnologie om dieper te graven
Hoewel die temperaturen te hoog zijn om verder boren mogelijk te maken, zijn ze volgens Quaise nog niet genoeg om een betrouwbare bron van geothermische energie te leveren. Daarom wil het bedrijf een boorkop ontwikkelen die gebruikmaakt van technologie die in kernfusiereactoren gebruikt wordt, om veel dieper te graven dan tot nu toe mogelijk was.
De boorkop zal een gyrotron gebruiken. Dat is een apparaat dat in kernfusiereactoren wordt gebruikt om hoogenergetische elektromagnetische golven te genereren. Volgens wetenschappers kunnen gyrotrons worden gebruikt om elk uur tot zo’n 70 meter diep te boren, wat meer dan tien keer sneller is dan huidige boortechnologie.
Bekijk de technologie van Quaise:
Eerste test in 2024
Sinds Quaise in 2018 werd opgericht door wetenschappers bij MIT heeft het bedrijf al zo’n 63 miljoen dollar opgehaald. Met dat geld wil het bedrijf een eerste gat van 20 kilometer diep boren tegen 2024. Dat wil het bovendien doen in slechts 100 dagen. Opvallend daarbij is dat het boren van de Kola Superdeep Borehole zo’n 20 jaar duurde.
Als dat goed gaat, wil het bedrijf op termijn wereldwijd gas- en koolcentrales omvormen tot stoomcentrales. Daarbij hoopt het om uiteindelijk energie te produceren 'op de terawatt-schaal'.
"We hebben de komende decennia een enorme hoeveelheid CO2-arme energie nodig", zegt Mark Cupta van Prelude Ventures, een van de belangrijkste investeerders van het bedrijf. "Quaise Energy biedt een van de meest efficiënte en bijna oneindig schaalbare oplossingen om onze planeet van energie te voorzien. Het is de perfecte aanvulling op huidige hernieuwbare energiebronnen.