Digitale identiteit

Tweederde Nederlanders vreest privacyinbreuk door digitale EU-wallet

3 mei 2022 om 04:00
Laatste update: 3 mei 2022 om 14:48

De aanstaande digitale identiteit van de EU zou online winkelen en zaken doen makkelijker moeten maken, maar een meerderheid van de Nederlanders vreest voor een inperking van hun digitale privacy.

De 'EU-wallet' werd vorig jaar aangekondigd en moet een digitale portefeuille worden voor het paspoort, rijbewijs, huwelijksakte en andere belangrijke documenten. Het idee is dat Europeanen zulke documenten straks ook via hun smartphone kunnen tonen, zowel fysiek als online. Onder Nederlanders bestaan zorgen, blijkt uit een onderzoek door Panelwizard onder ruim duizend Nederlanders in opdracht van VPNdiensten.nl.

65 procent van de Nederlanders is bang dat de digitale privacy beperkt wordt met de komst van de digitale portefeuille. Onder mannen vindt 46 procent de komst van de wallet een goed idee, onder vrouwen is dat slechts 29 procent.

Het 'bangst' is zijn vrouwen tussen de 30 en 40 jaar oud: daarvan vreest 77 procent voor haar privacy met de komst van de portefeuille. Nederlanders tot 30 jaar zijn als enige in meerderheid bereid om online meer gegevens te delen in ruil voor bewegingsvrijheid binnen de EU: iets meer dan 50 procent van die leeftijdsgroep stemt daarmee in.

Nederlanders niet goed op de hoogte

Veel kennis over de EU-wallet hebben de meeste Nederlanders echter niet: slechts 11 procent van de Nederlanders zou goed op de hoogte zijn. Verplicht wordt de digitale optie vooralsnog namelijk niet: het papieren of plastic identiteitsbewijs blijft ook gewoon geldig.

Het digitale bewijs komt er volgens de EU mede om fraude tegen te gaan: het delen van een kopie van een identiteitsbewijs geeft momenteel vaak meer informatie prijs dan nodig. Die informatie kan misbruikt worden. Bij de digitale optie krijgt de andere partij alleen relevantie informatie te zien, bijvoorbeeld: is de klant van een alcohol-webwinkel meerderjarig? De winkelier ziet dan alleen ja of nee.