'Drone-snelweg' gaat Engelse steden verbinden
De Britse regering heeft groen licht gegeven voor de aanleg van een zogenaamde 'drone-supersnelweg’. Drones moeten tussen grote steden veilig en autonoom goederen gaan vervoeren.
De Britse regering maakte vandaag bekend omgerekend ruim 14 miljoen euro uit te trekken voor het nieuwe drone-project genaamd Skyway. Er gaan drones vliegen op een traject van in totaal 265 kilometer tussen steden als Oxford, Reading, Cambridge, Coventry en Rugby.
De 'drone-supersnelweg' zal medio 2024 operationeel zijn. De technologie moet botsingen met drones en andere luchtvaartuigen voorkomen.
Sensoren op de grond
Het dronenetwerk werkt met sensoren op de grond die ervoor zorgen dat de drones veilig naar hun bestemmingen vliegen en niet van de route afwijken. Skyway is vooral bedoeld voor het vervoer van goederen. Doordat sensoren op de grond de geleiding van de drones overnemen, hoeven de apparaten zelf minder sensoren en elektronica aan boord te hebben. Daardoor kunnen ze meer laadvermogen krijgen.
Post en medicijnen
In het Skyway-project werken meerdere partijen samen, waaronder telecombedrijf BT en techbedrijf Altitude Angel. Er moeten 29 speciale torens gebouwd worden langs het traject. Ook wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van bestaande telefoonmasten. Het systeem is al getest in de buurt van Reading.
Het plan voor de 'drone-supersnelweg' is onderdeel van een pakket investeringen op het gebied van drones en andere luchtvaarttechnologie. De Britse regering investeert daarnaast in drones die post bezorgen op afgelegen locaties, zoals noordelijke Schotse eilanden. Ook wordt er geld gestoken in dronebezorging van medicijnen.
Zorgen over geluidsoverlast
Er zijn volgens de BBC ook zorgen over de mogelijke geluidsoverlast door drones. "Als mensen weten dat een drone medische noodhulp kan bieden, zullen ze het geluid eerder accepteren", aldus Simon Jude, hoofddocent aan de Cranfield University, tegen de omroep. "Maar wat als er meerdere drones op dezelfde routes vliegen? In een landelijke omgeving kan dat lawaai veel meer irriteren dan in een stad waar al veel andere geluiden zijn."