Musk: 'zelfrijdende' Tesla-software eind dit jaar klaar voor brede uitrol
Tesla-ceo Elon Musk verwacht dat het rijhulpsysteem genaamd 'Full Self-Driving' nog voor het eind van dit jaar gereed zal zijn.
Testversies van het Full Self-Driving-systeem (FSD) zijn al bijna ruim 100.000 Tesla-eigenaren in gebruik. Als de software later dit jaar klaar is, kan het op 'grote schaal' in de VS en Europa worden aangeboden, zei Musk vandaag tijdens een conferentie in Noorwegen. Zo'n brede uitrol is volgens hem nog wel 'afhankelijk van goedkeuring door overheden'.
Het doel van Tesla is om de FSD-functie in de toekomst volledig zelfrijdend te maken, wat bekend staat als niveau 5 van autonoom rijden. De huidige versie biedt nog slechts niveau 2, waarbij automobilisten zelf verantwoordelijk blijven en hun handen aan het stuur moeten houden. Musk beloofde overigens in 2016 al dat Tesla's eind 2017 volledig zelfrijdend zouden zijn.
Toezichthouder VS doet onderzoek
Tesla's rijhulpsystemen FSD en AutoPilot liggen onder vuur vanwege zorgen over de veiligheid. Zo onderzoekt de Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid een serie ongevallen, waarbij Tesla's met Autopilot ingeschakeld op voertuigen van hulpdiensten waren gereden.
Volgens Musk zijn zelfrijdende auto's veiliger dan auto's die door mensen worden bestuurd. Per gereden kilometer zou de kans op een ongeluk kleiner zijn.
Binnenkort flink duurder
FSD biedt meer mogelijkheden dan AutoPilot, waaronder autonoom door stads- en woonstraten manoeuvreren en stoppen bij stopborden en verkeerslichten. Vorige week kondigde Musk nog aan dat het toevoegen van FSD voor Tesla-eigenaren binnenkort fors duurder wordt: het kost vanaf 5 september 15.000 dollar in plaats van de huidige 12.000 dollar.
Focus op ruimtevlucht Starship
Tijdens het Noorse congres zei Musk dat het afronden van de ontwikkeling van Tesla's FSD een van de twee zaken is waar momenteel zijn focus op ligt. De andere is de eerste ruimtevlucht van de Starship-raket van SpaceX, die ook eind dit jaar nog zou moeten plaatsvinden.
Met Starship hoopt SpaceX de ruimtevaart veel goedkoper te maken. De herbruikbare raket kan worden ingezet voor bemande missies naar de maan en later ook naar Mars.
'Winning olie en gas blijft nodig'
Musk zei verder dat de wereld olie en gas moet blijven winnen om 'de beschaving in stand te houden'. "Realistisch gezien denk ik dat we op korte termijn olie en gas moeten gebruiken, omdat anders de beschaving zal afbrokkelen", zei Musk tegen verslaggevers op de Noorse conferentie. "Een van de grootste uitdagingen waarmee de wereld ooit te maken heeft gehad, is de overgang naar duurzame energie en naar een duurzame economie. Dit zal enkele decennia in beslag nemen."
Volgens Musk kunnen offshore windenergieparken in de Noordzee in combinatie met energieopslag in mega-accu's een belangrijke energiebron gaan vormen. "Het zou in de winter een sterke, duurzame energiebron kunnen zijn." Tesla heeft in de VS ook plannen om zelf elektriciteit aan huishoudens te verkopen.