'Dominante positie misbruikt'

EU-hof handhaaft miljardenboete Google voor machtsmisbruik Android

google alphabet Android boete machtsmisbruik europa eu-hof justitie
14 september 2022 om 09:24
Update: 14 september 2022 om 11:56

Google moet de recordboete van ruim 4 miljard euro wegens machtsmisbruik met Android toch betalen. Het Europees Hof van Justitie handhaaft de boete, nadat Google daar bijna vier jaar geleden tegen in beroep ging.

Google kreeg in juli 2018 een recordboete van de Europese Commissie. Het gaat om machtsmisbruik met Android. Google dwingt makers van Android-smartphones om bepaalde Google-apps te installeren als ze van Android gebruik willen maken.

Google ging in beroep tegen de boete. Na jaren beraad is het Europees Hof van Justitie nu tot een beslissing gekomen. De boete is volgens het Hof grotendeels terecht opgelegd. "Het Hof bevestigt grotendeels de beslissing van de Commissie dat Google de makers van Android-telefoons en telecomproviders onrechtmatig beperkte om zijn dominante marktpositie te behouden", aldus het Hof.

Boetebedrag klein beetje lager

Het boetebedrag van 4,34 miljard euro wordt wel iets naar beneden aangepast. Google moet nu 4,125 miljard euro betalen. Dat bedrag past volgens het Hof "bij de zwaarte en duur van de overtreding". Verwacht wordt dat Google tegen de uitspraak in beroep gaat, al heeft het bedrijf daar nog geen uitspraak over gedaan.

Google reageert teleurgesteld op het vonnis. "We zijn teleurgesteld dat het Hof de beslissing niet volledig heeft vernietigd. Android heeft voor iedereen meer keuze gecreëerd, niet minder, en ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven in Europa en de rest van de wereld", aldus Google. Het bedrijf verwijst daarmee opnieuw naar een uitgebreide brief van topman Sundar Pichai. Daarin schetst hij de keuzevrijheid die Android wat Google betreft aan de markt heeft toegevoegd.

De uitspraak van het Europees Hof van Justitie is een opsteker voor de Commissie. Eerder dit jaar werden andere miljardenboetes tegen Qualcomm en Intel door het Hof geschrapt. Europa wil al jaren een vuist maken tegen de grote techreuzen en hun mogelijk marktverstorende gedrag. Dat is echter ingewikkeld, mede vanwege verouderde wetgeving. Eerder dit jaar werd Europa het echter eens over twee grote nieuwe pakketten met wetten die de techreuzen moeten beteugelen.

Belang Play Store is groot

Android is een open besturingssysteem, dat door Google wordt ontwikkeld maar door iedereen gratis gebruikt mag worden. De boete die Europa oplegt, is voor het addertje onder het gras. Makers van Android-smartphones moeten apps als Chrome, Google Maps en Google Zoeken namelijk standaard meeleveren, als zij ook de Google Play Store willen meeleveren.

Zonder die appwinkel is een Android-toestel weinig waard. Dat is te zien aan de ineenstorting van het marktaandeel van Huawei. Dat Chinese bedrijf mag sinds 2019 geen zaken met Amerikaanse bedrijven meer doen. Daarom kwam het bedrijf met een eigen Android-versie, zonder Play Store maar met een eigen appwinkel. Dat leverde weinig succes op. Huawei kelderde van een eerste plaats in de ranglijsten van best verkopende telefoonmerken tot een plek onderaan de lijst.

Luister ook de Bright Podcast: