© TSMC

intel nvidia chips moore's law
Nieuwe chips

Chip-innovatie: Moore's Law is volgens Intel springlevend, volgens Nvidia 'dood'

28 september 2022 om 12:49
Laatste update: 28 september 2022 om 13:01

Chipmakers Intel en Nvidia zijn het oneens over de geldigheid van 'Moore's Law'. Die vuistregel gaat over het tempo waarmee chips sneller, kleiner en goedkoper worden. Volgens Intel geldt de 'wet' nog steeds, maar concurrent Nvidia noemt de vuistregel 'dood'.

Moore's Law is vernoemd naar Intel-medeoprichter Gordon Moore. Hij stelde in 1965 dat het aantal transistors op een chip elk jaar zou verdubbelen, een voorspelling die hij later bijstelde naar elke twee jaar. En die voorspelling gaat nog steeds op, zei Intel-topman Pat Gelsinger tijdens een evenement waarbij het bedrijf zijn nieuwste chips onthulde. Moore's Law is volgens Gelsinger 'levend en wel', meldt CNBC.

Jensen Huang, topman van concurrent Nvidia, denkt daar heel anders over. "Moore's Law heeft zijn beste tijd wel gehad", zei de topman vorige week tijdens de onthulling van een reeks nieuwe videokaarten. Nvidia maakt naast videokaarten voor games en grafische toepassingen ook zware chips voor onder meer datacentra.

Intel ingehaald

Intel was met zijn Moore's Law-strategie jarenlang marktleider op het gebied van chips. Inmiddels is Intel voorbijgestreefd in zowel marktwaarde als de prestaties van zijn chips. Nvidia is bijvoorbeeld drie keer meer waard. En Apple stapte mede uit ontevredenheid over de chip-prestaties van Intel over op chips van eigen ontwerp.

Inhaalslag maken

Groot verschil tussen Intel en zijn meeste concurrenten, is dat Intel zijn chips zowel zelf ontwerpt als fabriceert. Veel andere bedrijven, zoals Apple en Nvidia, ontwerpen hun chips zelf maar laten die fabriceren door bedrijven in Azië. Met name het Taiwanese TSMC is zo uitgegroeid tot de grootste chipmaker ter wereld – een situatie die de VS en Europa met investeringen en chipfabrieken op eigen grondgebied willen veranderen.

Intel heeft wel een inhaalslag te maken. De concurrenten maken al kleinere chips met meer transistors dan Intel. Bovendien maken zij chips waarop de lasten meer gespreid worden tussen gespecialiseerde onderdelen. Intel daarentegen wil volgens Moore's Law alsmaar meer transistors op een alsmaar kleiner chipje maken. "Vandaag is ons doel zo'n 100 miljard transistors in één pakket. Aan het eind van dit decennium zijn dat een biljoen transistors in één pakket. We zitten op schema", zegt Gelsinger.

Nieuwe chips en gpu's onthuld

Intel onthulde dinsdag nieuwe chips in zijn Core-lijn voor desktopcomputers, gericht op gamers en andere veeleisende gebruikers. Verder kwam het bedrijf met een nieuwe grafische chips voor datacentra. Ook onthulde Intel software: 'Unison' moet het makkelijker maken om Windows-pc's te koppelen met Android-telefoons en moet het ook mogelijk maken om sms'jes en telefoongesprekken van iPhones te ontvangen.

Nvidia presenteerde vorige week zijn nieuwe reeks grafische kaarten. De RTX 4080 en 4090 zijn gericht op gamers. De RTX 4090 verschijnt in oktober en moet 1959 euro gaan kosten, de RTC 4080 komt in twee uitvoeringen van 1099 en 1469 euro.

De kaarten zijn volgens Nvidia twee tot vier keer sneller dan hun voorgangers, en bedoeld voor taken als zware games en kunstmatige intelligentie.

Luister ook