Musk bezuinigt nog meer bij Twitter: 'Personeel neemt zelf wc-papier mee'
Nadat hij al de helft van het personeel ontsloeg, heeft Twitter-eigenaar Elon Musk opnieuw flink gesneden in de kosten van het bedrijf. Zo werd een datacenter stilgelegd en zijn de schoonmakers van meerdere kantoren wegbezuinigd.
Twitter-eigenaar Elon Musk is flink aan het snijden in de kosten van het bedrijf. De afgelopen weken heeft de miljardair meerdere bezuinigingen doorgevoerd. Zo zijn de beveiligers en schoonmakers bij meerdere kantoren ontslagen. In de Twitter-kantoren in New York zijn de toiletten daardoor 'smerig' geworden, zeggen bronnen tegen The New York Times.
Bij het hoofdkantoor in San Francisco zou Twitter de huur niet op tijd hebben betaald. Musk ontsloeg daar ook de schoonmakers. Volgens de bronnen van de krant stinkt het in de kantoren naar 'zweet en de resten van afhaalmaaltijden'. Sommige medewerkers nemen volgens de krant zelf wc-papier van huis mee.
Ook heeft Musk tegen managers bij Twitter gezegd dat ze betalingen aan allerlei leveranciers moeten uitstellen of opnieuw over contracten moeten onderhandelen. Musk zou onder meer af willen van de betalingen aan accountants- en adviesbureaus Deloitte en KPMG. Musk, die op zoek is naar een opvolger voor zijn positie als CEO, heeft onlangs gezegd dat Twitter 'hard op weg is naar een faillissement'.
Datacenter plat
Om kosten te besparen liet Musk op Kerstavond ook een datacenter van Twitter in het Amerikaanse Sacramento stilleggen. Woensdag werd Twitter vervolgens enkele uren getroffen door een grote wereldwijde storing. Het stilgelegde datacenter had volgens medewerkers die storing kunnen voorkomen.
Adverteerders weg
Eind oktober nam Musk samen met een groep investeerders Twitter over voor 44 miljard dollar. Hij voerde daarna meerdere omstreden wijzigingen door. Kort na de overname meldden onderzoeksbureaus een piek in racistische en haatzaaiende uitlatingen op het platform. Grote adverteerders besloten te stoppen met adverteren op Twitter. Musk zocht daarna ruzie met Apple, dat de grootste adverteerder op Twitter was.
Ook liet Musk veel geschorste accounts weer herstellen en ging het beleid rond de blauwe vinkjes op profielen op de schop. Musk beweerde onlangs dat het gebruik van Twitter tot 'recordhoogte' is gestegen.
Rechtszaken over ontslagen
Over de ontslagen bij Twitter lopen nog meerdere rechtszaken en arbitragezaken. Advocaten van ontslagen medewerkers beschuldigen het bedrijf van onder meer discriminatie op basis van sekse, contractbreuk en het illegaal ontslaan van werknemers die op ziekteverlof of ouderschapsverlof waren. Ook zou het bedrijf beloofde ontslagvergoedingen niet hebben uitbetaald.
Luister ook: