Europese Commissie verbiedt TikTok op telefoons van medewerkers
De Europese Commissie verbiedt haar medewerkers voortaan om TikTok op werktelefoons te hebben, uit angst voor spionage door China. Ook de Tweede Kamer wil dat er zo'n TikTok-verbod voor rijksambtenaren komt.
Het TikTok-verbod van de Europese Commissie geldt sinds donderdag voor zo'n 30.000 medewerkers. Zij moeten de app uiterlijk 15 maart van hun toestellen verwijderen. "Deze maatregel heeft tot doel de Commissie te beschermen tegen cyberdreigingen en acties die kunnen worden misbruikt voor cyberaanvallen", zegt het dagelijks EU-bestuur in een verklaring.
Vrees voor datastroom naar China
TikTok is eigendom van de Chinese techreus ByteDance, waardoor gevreesd wordt dat er gegevens naar China gaan. Bytedance gaf vorig jaar toe dat bepaalde Chinese werknemers toegang hadden tot data van gebruikers in de VS en Europa. Ook zouden sommige Chinese medewerkers banden hebben met Chinese staatsmedia en zouden data van journalisten zijn gebruikt om lekken in het bedrijf op te sporen. Onlangs verbood de Amerikaanse regering al het gebruik van TikTok op apparaten van de federale overheid.
In een reactie noemt TikTok het commissiebesluit 'misplaatst'. "We zijn teleurgesteld over deze beslissing, die volgens ons misleidend is en gebaseerd is op fundamentele misvattingen."
Tweede Kamer voor verbod
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil ook dat er voor rijksambtenaren een TikTok-verbod op werktelefoons komt. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie vinden het gevaar te groot dat via de populaire video-app gegevens bij de Chinese overheid terechtkomen.
Net als veel andere sociale media kan TikTok gegevens verzamelen over wat gebruikers doen, waar ze zijn en met welke personen ze contact hebben. De app heeft in de Europese Unie meer dan 125 miljoen maandelijks actieve gebruikers.
'Bedrijven moeten ook oppassen'
Bedrijven zouden ook moeten overwegen om TikTok op werktelefoons te verbieden, zegt Daan Keuper, hoofd securityonderzoek bij Computest. "Of de angst gegrond is, is lastig te zeggen. Er zijn geen harde bewijzen voor. Maar Chinese bedrijven moeten voldoen aan Chinese wetten en regels. De overheid daar kan vrij veel afdwingen. TikTok zegt dat het nooit meewerkt met vragen van overheden om inzage in de data te krijgen, maar de vraag is hoe hard dat is", aldus Keuper tegen het ANP.
TikTok zou bijvoorbeeld kunnen zien waar belangrijke ambtenaren zich bevinden of waar een topman van een bedrijf naartoe gaat. Met die informatie kunnen spionnen vervolgens phishingmails maken, waarmee ze nog meer gevoelige gegevens zouden kunnen achterhalen. Keuper: "Als je bedrijf gevoelig is voor spionage, moet je kritisch kijken welke apps je mensen laat gebruiken."
Strengere EU-regels
De Europese Commissie zei onlangs dat TikTok zich binnenkort aan een reeks nieuwe, strengere EU-regels moet gaan houden. Doet het bedrijf dat niet, dan kan de app in de EU verboden worden.
EU-commissaris Thierry Breton noemde TikTok na een recent overleg met een topman van het Chinese bedrijf een 'wolf in schaapskleren'. Volgens Breton schiet de app onder meer tekort bij de aanpak van cyberpesten, desinformatie en schadelijke filmpjes over eetstoornissen.