TikTok onder vuur

'FBI en Justitie onderzoeken TikTok wegens bespioneren journalisten'

17 maart 2023 om 10:21
Update: 17 maart 2023 om 10:21

De FBI en de Amerikaanse justitie onderzoeken het TikTok-moederbedrijf ByteDance wegens het bespioneren van Amerikaanse journalisten via de app.

Dat meldt Forbes op basis van ingewijden. De FBI en de Amerikaanse justitie hebben ByteDance onlangs gedagvaard voor het leveren van informatie.

Medewerkers van het Chinese bedrijf zouden locatiedata en andere persoonlijke gegevens van Amerikaanse journalisten hebben gebruikt om hen via de TikTok-app in de gaten te houden. Zo wilden ze achterhalen wie de bronnen van de journalisten waren. TikTok-medewerkers hadden kort daarvoor interne informatie aan Amerikaanse media gelekt. 

Toegegeven

De spionagepraktijken kwamen afgelopen najaar aan het licht, waarna ByteDance het in december toegaf. De FBI heeft volgens Forbes meerdere mensen ondervraagd in de zaak.

De FBI en het ministerie van Justitie zijn beide vertegenwoordigd in de commissie voor buitenlandse investeringen in de VS, de CFIUS. De commissie probeert al jaren tevergeefs de zorgen over gegevens van Amerikaanse TikTok-gebruikers die in handen van de Chinese overheid kunnen komen weg te nemen. 

TikTok hoopte dat het bewaren van data van Amerikanen binnen de VS voldoende zou zijn, maar door de rel over het bespioneren van journalisten lijkt dat plan niet haalbaar meer.

Mogelijk gedwongen verkoop

De CFIUS eist nu dat ByteDance TikTok verkoopt aan een Amerikaans bedrijf of dat de video-app anders in de VS verboden kan worden. ByteDance reageerde daarop dat een gedwongen verkoop van TikTok 'geen enkel probleem zou oplossen'.

"We hebben de acties van de betrokken personen veroordeeld en ze zijn niet langer in dienst bij ByteDance", aldus een ByteDance-woordvoerder tegen Forbes over de spionerende medewerkers. "Ons interne onderzoek is nog bezig en we zullen meewerken aan elk officieel onderzoek."

Gegevens naar China

TikTok ligt al langer onder vuur om meerdere redenen. Zo hadden Chinese TikTok-medewerkers toegang tot gegevens van gebruikers in westerse landen. Ook bleken sommige Chinese medewerkers banden te hebben met Chinese staatsmedia.

Steeds meer westerse landen gaan over tot het verbieden van het gebruik van TikTok door ambtenaren en regeringsleden. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil ook dat er voor rijksambtenaren een TikTok-verbod op werktelefoons komt. 

Strengere regels in EU

In de EU moet TikTok zich binnenkort net als andere grote techplatforms aan strengere regelgeving houden. Doet het bedrijf dat niet, dan kan de app verboden worden, waarschuwde de Europese Commissie.

Ook doet de Ierse privacywaakhond onderzoek naar het doorsturen van data van TikTok-gebruikers naar China. 

Luister ook: