ai kunstwerken genereren midjourney
Kunstgenerator

Populaire AI-software maakt nu 'nog realistischere' plaatjes

17 maart 2023 om 14:39
Update: 17 maart 2023 om 14:44

Met de nieuwe versie van het bekende AI-programma Midjourney zijn nog realistischere afbeeldingen te genereren. Ook is de software beter geworden in het maken van handen, iets waar AI-systemen nog vaak moeite mee hebben.

Midjourney is veelgebruikte software om met kunstmatige intelligentie (AI) op basis van geschreven commando's digitale kunstwerken te creëren. Dit soort online-tools om afbeeldingen te genereren is sinds vorig jaar snel in populariteit gegroeid. Andere bekende AI-kunstgeneratoren zijn Stable Diffusion en DALL-E.

De nieuwe versie 5 van Midjourney is deze week uitgebracht en moet de plaatjes er nog realistischer uit laten zien. De makers beloven onder meer 'veel hogere beeldkwaliteit, een breder stilistisch bereik, ondersteuning voor naadloze texturen en een groter dynamisch bereik'.

Uit vergelijkingen met de twee vorige Midjourney-versies blijkt dat de beelden van de nieuwe, vijfde versie inderdaad een stuk levensechter ogen. Zo zien huidtexturen, gelaatstrekken, reflecties en schaduwen er realistischer uit.

Handen

Een zwak punt van dit soort AI-kunstgeneratoren is ook aangepakt: het genereren van handen. "De handen zijn nu meestal correct, met vijf vingers in plaats van zeven tot tien vingers aan één hand", zegt designer Julie Wieland tegen ArsTechnica. Toch blijkt uit voorbeelden dat ook de nieuwe versie soms nog fouten maakt bij handen en vingers. 

Midjourney is gratis te gebruiken, maar er zijn ook abonnementen voor gebruikers die vaker snelle verwerkingen nodig hebben.

Auteursrecht

De AI-modellen van deze plaatjesgeneratoren zijn getraind met miljarden foto's en online-afbeeldingen van kunstwerken. Enkele Amerikaanse kunstenaars hebben in januari de makers van Midjourney en Stable Diffusion aangeklaagd. Ze stellen dat het gebruik van kunstwerken voor het trainen van AI-modellen een schending van het auteursrecht is.

Bovendien kunnen de makers van met AI gegenereerde teksten en beelden zelf geen auteursrecht claimen, stelde het Amerikaanse auteursrechtenbureau recent. Webwinkel Amazon wordt intussen overspoeld met digitale boeken die met AI zijn gemaakt. 

De opmars van AI leidt ook tot zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid in de creatieve sector. Kunstenaars, illustratoren en ontwerpers protesteren via sociale media tegen de AI-trend met de hashtag #ArtByHumans.

Een Midjourney-gebruiker deelde het resultaat van dit commando: 'Eigenzinnig Nederlands tienermeisje in een jaren 70 bergtoprestaurant. Een stuk warme taart met slagroom en een kopje koffie op tafel.'

Kijk ook:

Luister ook: