ChatGPT niet meer verboden in Italië na privacy-aanpassingen
ChatGPT is weer beschikbaar in Italië. De populaire AI-chatbot was bijna een maand verboden in het land wegens het schenden van de EU-privacyregels. ChatGPT-maker OpenAI heeft een reeks verbeteringen op privacygebied doorgevoerd.
De Italiaanse privacywaakhond GPDP had de veelbesproken chatbot van het Amerikaanse bedrijf OpenAI eind maart verboden vanwege meerdere overtredingen van de privacywet. ChatGPT mocht daardoor geen gegevens van Italiaanse gebruikers verwerken.
De chatbot kan met kunstmatige intelligentie (AI) antwoorden op vragen van gebruikers geven of op commando teksten in verschillende stijlen schrijven. Het AI-systeem is getraind met grote hoeveelheden online-teksten.
Jonge gebruikers weren
OpenAI moest van de Italiaanse privacywaakhond een serie maatregelen doorvoeren voor het eind van deze maand. Zo moest het AI-bedrijf jonge gebruikers weren en moesten gebruikers bezwaar kunnen maken tegen de verwerking van hun gegevens.
OpenAI heeft nu voor Italiaanse gebruikers een knop toegevoegd aan het welkomstscherm, waarmee huidige gebruikers verklaren dat ze meerderjarig zijn of dat ze ouder dan 13 jaar zijn. In dat laatste geval moeten ze verklaren toestemming van hun ouders voor het gebruik van de chatbot te hebben. Nieuwe gebruikers worden ook verplicht hun geboortedatum op te geven, Bovendien gaat het AI-bedrijf zijn privacybeleid meer zichtbaarheid geven.
Opt-out formulier
Daarnaast komt er een opt-out formulier waarmee gebruikers bewaar kunnen maken tegen het gebruik van hun gegevens voor het trainen van het AI-systeem. Dat formulier geldt overigens voor alle EU-burgers, ook niet-gebruikers van ChatGPT.
Sinds eerder deze week krijgen gebruikers van ChatGPT ook de mogelijkheid om het bewaren van chatgesprekken uit te zetten. Tot nu toe werden de teksten en antwoorden van gebruikers onthouden.
Anderhalf miljoen Nederlandse gebruikers
Ook in Nederland is ChatGPT populair. De site van OpenAI trok in de eerste vier maanden bijna anderhalf miljoen mensen in ons land. Volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK wordt de chatbot het meest gebruikt door Nederlandse jongeren en twintigers, vooral door scholieren en studenten. Dat leidde in het onderwijs tot zorgen over het gebruik van ChatGPT voor bijvoorbeeld het automatisch genereren van boekverslagen en andere opdrachten.
Chatbots Microsoft en Google
Na het succes van ChatGPT volgden Microsoft en Google de afgelopen maanden met hun eigen AI-chatbots. Zo voegde Microsoft de OpenAI-technologie toe aan zijn Bing-zoekmachine. Die Bing-chatbot bleek te ontsporen als gebruikers er lange gesprekken mee voerden, waarna Microsoft meerdere aanpassingen moest doorvoeren. Microsoft investeerde miljarden in OpenAI en gebruikt de AI-technologie ook in zijn nieuwe AI-functies in Office.
Google begon onlangs in Engelstalige landen met de uitrol van de eerste versie van zijn AI-chatbot Bard.