AI is beter in screenen van borstkanker dan radiologen
Een AI-systeem van het Nijmeegse bedrijf ScreenPoint Medical blijkt borstkanker vaker te signaleren dan radiologen. De software kan ook helpen om de hoge werkdruk van radiologen te verlagen.
Dat blijkt uit een groot onderzoek in Zweden, waaraan ruim 80.000 vrouwen meededen. De AI-software van ScreenPoint is getraind met honderdduizenden borstscans. Het systeem bekeek mammogrammen en gaf op een schaal van 1 tot 10 een schatting van het risico op borstkanker. Scans met risiconiveau 10 werden niet door één maar door twee radiologen, onafhankelijk van elkaar, gecontroleerd.
Het AI-systeem leverde per duizend vrouwen één extra signalement van kanker op, vergeleken met als alleen radiologen de mammogrammen bekeken. Dat lijkt weinig, maar in Nederland zou het dan jaarlijks al om honderden vrouwen gaan. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.
Het gebruik van AI kan ook de tijd dat artsen naar scans bijna halveren. Door een stijgend tekort aan radiologen en de vergrijzing is de werkdruk een groot probleem. AI kan dat helpen te verlichten.
Nog niet in Nederlandse ziekenhuizen
In Denemarken wordt de AI-software van ScreenPoint al ingezet in de reguliere screening ter vervanging van een van de twee radiologen. Maar er zijn zorgen dat de technologie ertoe kan leiden dat radiologen lakser worden en dat bij fouten niet duidelijk is wie er verantwoordelijk is: de mens of de software. Nederlandse ziekenhuizen gebruiken het AI-systeem daarom voorlopig nog niet.