Weinig tijd om alles te lezen? Google Chrome vat artikelen voor je samen met AI
Google experimenteert volop met generatieve AI. In mei werd de Search Generative Experience (SGE) gelanceerd, een functie die zoekresultaten samenvat, zodat je niet eindeloos lang moet scrollen. Nu doet het bedrijf daar een schepje bovenop, met een SGE-feature die de inhoud van nieuwsberichten kan samenvatten.
Google beschrijft de nieuwe functie, die sinds vandaag als ‘vroeg experiment’ beschikbaar wordt gemaakt, in een blogpost. Nadat je op een nieuwsbericht klikt, krijg je de mogelijkheid om op een icoontje onderaan je scherm te tikken. Google zal dan de belangrijkste punten uit het artikel voor je samenvatten.
Voorlopig zal de feature enkel beschikbaar zijn op de Google app, voor zowel Android- als iOS-gebruikers. De komende dagen zal die ook worden toegevoegd aan Google Chrome voor desktop. De functie zal automatisch beschikbaar zijn voor gebruikers die zich eerder hebben ingeschreven voor het SGE-experiment. Nieuwe gebruikers kunnen nog altijd aanmelden.
Volgens Google zal de AI-tool enkel werken voor artikelen die ‘gratis beschikbaar zijn op het web.’ Artikelen achter een betaalmuur zullen dus niet samengevat kunnen worden.
SGE wordt beter
Google heeft ook aangekondigd dat het de SGE-ervaring zal verbeteren. Bij resultaten over ingewikkelde onderwerpen, zoals economie of wetenschap, zal je op sommige woorden kunnen klikken om uitgebreide informatie te krijgen, zoals definities of diagrammen.
Uiteindelijk zal SGE de nieuwe standaard worden voor zoekopdrachten. Dat zei CEO Sundar Pichai tijdens de bespreking van de kwartaalresultaten van moedergroep Alphabet in juli. Volgens de Google-topman is de feedback van gebruikers tot nu toe ‘zeer positief’.
Google gaat volop voor AI
Behalve in zijn zoekmachine, wil het bedrijf ook AI gebruiken om nieuwsberichten te schrijven. Dat werd vorige maand bekendgemaakt op basis van bronnen met kennis van de plannen. Hoewel het bedrijf beweert dat de tool met de werknaam ‘Genesis’ een persoonlijke assistent moet worden voor journalisten, noemen managers die de presentatie bijwoonden de technologie ‘verontrustend’.
Het bedrijf is bovendien druk in de weer met de ontwikkeling van Bard, het antwoord van Google op ChatGPT. Sinds midden juli is Bard ook in Nederland beschikbaar. Toch is er nog wat werk aan de winkel. De chatbot antwoordt immers nog vaak met flagrante onwaarheden. Zo zou Mark Rutte getrouwd zijn en drie kinderen hebben en mag je zomaar wildplassen in een bushokje.