© Rolls-Royce

Dit wordt de kernreactor op de maan: energie voor permanent bewoonde maanbasis

Dit wordt de kernreactor op de maan: energie voor permanent bewoonde maanbasis

6 december 2023 om 22:07
Update: 6 december 2023 om 23:11

Het Britse bedrijf Rolls-Royce heeft een mockup getoond van zijn mini-kernreactor. Die moet in de toekomst elektriciteit genereren voor astronauten op de maan.

Op een foto die door Rolls-Royce is gepubliceerd, zie je hoe de reactor eruit zal zien. Het apparaat krijgt een breedte van ongeveer een meter en een lengte van ruwweg drie meter. Technische specificaties zijn nog niet bekend. Het model werd voor het eerst tentoongesteld tijdens een Brits congres.

Een werkende versie van de reactor is er nog niet. Het bedrijf heeft voor de ontwikkeling daarvan zo’n 2,9 miljoen pond, omgerekend zo’n 3,35 miljoen euro, gekregen van het Britse ruimteagentschap. Het zal nog jaren duren voordat met dat geld een werkend prototype wordt gebouwd. 

Kernsplijting

Rolls-Royce wil een kleine kernsplijtingsreactor ontwikkelen, eigenlijk een miniatuurversie van commerciële reactoren op aarde. De meeste huidige missies naar het hemellichaam maken hun stroom met zonnepanelen. De hoeveelheid is echter beperkt en tijdens de nachten op de maan, die twee weken duren, werken zonnepanelen niet. Bovendien bedekt het stof op het hemellichaam ze snel, wat de levensduur van vooral onbemande missies sterk beperkt.

De reactortechnologie die het bedrijf ontwerpt, zal ook nuttig zijn op aarde, zegt het bedrijf in een persbericht. "Micro-Reactor-technologie zal de mogelijkheid bieden om commerciële en defensietoepassingen te ondersteunen, naast het bieden van een oplossing om de industrie koolstofvrij te maken en schone, veilige en betrouwbare energie te leveren", aldus Abi Clayton, directeur Toekomstige Programma's bij Rolls-Royce.

Dit decennium naar de maan

De mensheid zal dit decennium voor het eerst in meer dan een halve eeuw weer voet zetten op de maan. Dat zal gebeuren met de Artemis III-missie, die ten vroegste in 2025 gelanceerd moet worden. Tijdens de missie zal voor het eerst ook een vrouw en een niet-witte persoon voet zetten op het hemellichaam. De tijdlijn om in 2025 al iemand op de maan te plaatsen, zal wellicht niet gehaald worden, omdat daarvoor meerdere Starships van SpaceX nodig zijn, een raket die nog volop ontwikkeld wordt.

Nadat de landing plaatsvindt, wanneer dat ook zal gebeuren, staan nog een reeks missies op de agenda. Het is de bedoeling om in de jaren 2030 zelfs een permanent bewoonde maanbasis te bouwen rond de zuidpool van de maan. Ook China heeft vergelijkbare plannen. 

Lees meer nieuws over energie.