©Unsplash

Je auto-verbruiksgegevens delen met heel Europa, slim of niet?

Je auto-verbruiksgegevens delen met heel Europa, slim of niet?

8 januari 2024 om 15:44
Update: 8 januari 2024 om 15:47

Tijdens de APK moeten auto's die na 2021 gebouwd zijn vanaf nu uitgelezen worden op hun verbruik. Hoeveel brandstof of elektriciteit is er doorgegaan? Het Europese Milieuagentschap verzamelt de data. Handig of eng?  

Dieselgate was al lang gaande voordat de truc van de Duitse automakers ontmaskerd werd. Drie studenten en de directeur van het uitstootonderzoek aan West Virginia University, kwamen er min of meer toevallig achter dat de werkelijke uitstoot van de Duitse diesels niet overeen kwamen met wat getest werd.

Dat is een mooi verhaal natuurlijk, maar het betekent ook dat de controle van officiële instituten ernstig tekort schoot. Het Europees Milieuagentschap en alle lokale Europese testinstanties hadden het al die jaren gemist.

Eindelijk praktijkdata

In dat licht bezien is het begrijpelijk dat de instanties voor alle auto's die na 1 januari 2021 gebouwd zijn, het historisch verbruik willen meten. Niet met een verborgen 5G-chip, maar door de APK keurmeester te vragen om de informatie tijdens de APK uit de auto te halen en door te sturen. Als bestuurder mag je dat weigeren, als je daar reden toe ziet. Maar omdat de meeste mensen gewoon op accepteren klikken bij cookies, is de verwachting dat het Europees Milieuagentschap een berg data zal weten te verzamelen over het werkelijke verbruik van auto's, ook na een aantal jaren gebruik.

Hopelijk zal er dan ook een verbeterde versie komen van zowel gebruikscijfers van brandstofwagens als het rijbereik van elektrische wagens. De testen en de WLTP-cyclus die nu gebruikt worden om dat te meten, zijn geen geloofwaardige weergave van de werkelijkheid. Die zijn eigenlijk alleen goed te gebruiken om auto's onderling te vergelijken, omdat ze allemaal aan diezelfde tests worden onderworpen. Straks heeft het Milieuagentschap echte bereikcijfers van elektrisch rijden, uit de werkelijke praktijk.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.