Dit nieuwe materiaal kan grafeen van de troon stoten
Wetenschappers zijn erin geslaagd om een tweedimensionale structuur van goudatomen te produceren. Het doet denken aan het 'wondermateriaal' grafeen en heeft eigenschappen die nuttig kunnen zijn in een groot aantal sectoren.
Grafeen is een tweedimensionale structuur van koolstofatomen gerangschikt in een zeshoekig patroon, vergelijkbaar met de structuur van bijenkorven. Het is het dunste materiaal dat bekend is en heeft unieke eigenschappen zoals buitengewone sterkte, flexibiliteit en geleidbaarheid van warmte en elektriciteit. Deze eigenschappen maken grafeen nuttig voor een breed scala aan toepassingen, waaronder elektronica, materiaalwetenschappen, biotechnologie en energieopslag.
Wetenschappers bij de Universiteit van Linköping in Zweden zijn er nu voor het eerst in geslaagd om een materiaal te produceren met dezelfde structuur, maar dan met goudatomen. Net zoals grafeen heeft dit nieuwe materiaal, dat de wetenschappers 'goudeen' noemen, buitengewone eigenschappen. Zij publiceerden er een onderzoek over in vakblad Nature Synthesis.
Veel mogelijke toepassingen
Goud is normaal gezien een zeer goede geleider van elektriciteit. Wanneer de structuur tweedimensionaal is, verandert goud echter in een halfgeleider. Dat komt doordat de atomen in twee dimensies twee vrije verbindingen krijgen.
Volgens de wetenschappers heeft het materiaal een groot aantal potentiële toepassingen in de praktijk. Goudeen zou gebruikt kunnen worden om elektronica te produceren waarin veel minder goud nodig is dan in huidige gadgets.
Het materiaal kan potentieel ook gebruikt worden om water te reinigen, waterstof te produceren en CO2 om te zetten naar andere moleculen. De wetenschappers zijn van plan om verder te onderzoeken waar goudeen voor gebruikt kan worden en of de technieken die ze ontwikkelden toegepast kunnen worden op andere materialen.
Meer nieuws over wetenschap, en mis niets met onze nieuwsbrief.