Prijs van opvolger Chromecast uitgelekt - zoveel kost de Google TV Streamer

©9to5Google

Google TV Streamer wordt zoveel duurder dan de Chromecast
5 augustus om 21:26
Laatste update: 6 augustus om 20:06

De nieuwe opvolger van Google's succesvolle Chromecast, de Google TV Streamer, krijgt naast een groter formaat en meerdere verbeteringen ook een hogere prijs.

Google heeft de Chromecast-opvolger Google TV Streamer inmiddels officieel aangekondigd. De kleine HDMI-dongle Chromecast wordt vervangen door een groter apparaat, de Google TV Streamer, dat qua formaat meer lijkt op een settopbox. Het nieuwe apparaat heeft 4 GB werkgeheugen, 32 GB opslagruimte en je kunt een Ethernetkabel aansluiten. Nu is ook bekend hoeveel de nieuwe Google TV Streamer in Europa kost: 119 euro.

De huidige Chromecast met Google TV is nog even te koop. De HD-versie kost in Nederland 39,99 euro, terwijl de 4K-versie voor 69,99 euro te koop is. Maar je moet er snel bij zijn, want deze Chromecasts blijven nog verkrijgbaar tot de voorraad op is. Google is namelijk gestopt met de productie van de Chromecast.

Klein naar groot?

Hoewel de meeste gadgets doorgaans in formaat afnemen, bewandelt Google het omgekeerde pad. Wat ooit begon als een compacte stick, evolueerde al snel naar een ronde, zwarte schijf die in je handpalm past, en is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Na een witte, afgeronde rechthoek introduceert het bedrijf nu een nog groter apparaat dat eerder lijkt op een wifi-router.

Ook de afstandsbediening maakt zijn terugkeer, hoewel de meeste functies ook gewoon via een smartphone bediend kunnen worden. En naast de fysieke eigenschappen krijgt nu dus ook het prijskaartje een pittige verhoging.

Plek in je huis veroveren

Het is in ieder geval een opvallende verschuiving en het lijkt er dan ook op dat Google steeds prominenter aanwezig wil zijn in je woning. Want als het apparaat eenmaal een plek heeft veroverd naast je andere apparatuur, is de kans groter dat je het vaker zult opmerken en gebruiken. Hoewel speculatief, zou dit natuurlijk de deur kunnen openen voor andere toepassingen. Want zeg nu zelf, een apparaat van dit formaat moet toch meer kunnen dan alleen films streamen?

Toekomstige software-updates zouden hier dus zomaar eens een rol kunnen gaan spelen, waardoor het apparaat meer wordt dan slechts een streamer - maar tot die tijd blijft dat slechts toekomstmuziek.

Lanceerdatum en kleur

De vraag is wanneer de Google TV Streamer op de markt komt. Eerder kwam naar buiten dat Google de introductie van de Pixel 9 Pro Fold en Pixel Buds Pro 2 zou hebben uitgesteld. De nieuwe streamer ligt mogelijk ook pas tegen eind september in de winkels.

Verder zal de streamer in eerste instantie alleen verkrijgbaar zijn in een porseleinen kleur. Hij zal dus niet direct passen bij je zwarte tv, maar misschien wel mooi wegvallen tegen een witte muur. Nu nog even die paar kabeltjes netjes wegwerken.

Lees meer nieuws over smart home, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.