©NASA

Robots kunnen muren bouwen om de maan te beschermen voor raketlanceringen

Deze robots bouwen muren om de maan te beschermen voor raketlanceringen

6 augustus om 14:08
Laatste update: 6 augustus om 14:14

Als er meer raketten vanaf de maan gaan opstijgen, moet er wat gebouwd worden om de omgeving te beschermen. Onderzoekers denken daar een robot voor in te kunnen zetten.

Zodra een raket landt op de maan of daar weer opstijgt, wordt er een hoop regoliet weggeblazen. Regoliet is los materiaal dat op de oppervlakte van de maan ligt. Een maanlanding of een raketlancering kan daardoor kilometers verder nog voor schade zorgen.

Met de Artemis-missie van NASA, zal het landsysteem van SpaceX worden gebruikt om een kolonie op de maan te starten en dan zullen er extra vaak raketten op de maan landen en weer vertrekken. Er moet dus een oplossing voor dit probleem worden bedacht. 

Geen magnetron nodig

Onderzoekers zijn druk bezig om te kijken of materiaal dat op de maan te vinden is, gebruikt kan worden om te bouwen. Recentelijk werd nog een studie gepubliceerd over de mogelijkheid om via een magnetron bouwstenen te creëren. Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in Frontiers in Space Technologies, blijkt dat het ook een stuk goedkoper kan door een robot een muur te laten bouwen met de stenen die al op de maan liggen.

De onderzoekers kijken naar twee locaties op de maan om een cirkel aan stenen te maken voor het landen en lanceren van raketten. Deze cirkels hebben een radius van 50 meter, een omtrek van 314 meter en een hoogte van 3,3 meter. Eén zo'n muur zou in 126 aardse dagen neergezet kunnen worden.

De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat deze methode niet perfect is. Er zullen kleine gaten in de muren zitten die nog opgevuld moeten worden met kleine steentjes. 

Lees meer over ruimtevaart, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.