Dit is de kleinste fiets ter wereld - en ja, je kunt erop rijden

© Shane Wighton

Dit is de kleinste fiets ooit waar je écht op kunt fietsen
12 augustus om 22:33

De kleinste fiets ter wereld ziet er misschien niet uit als een fiets, maar strikt genomen is het er wel eentje. Na veel, héél veel oefenen is het nu ook gelukt om er daadwerkelijk op te fietsen. Daarmee is de piepkleine fiets van Shane Wighton officieel de kleinste bestuurbare fiets ter wereld.

De Amerikaanse techneut Shane Wighton van het YouTube-kanaal Stuff Made Here is geslaagd in zijn missie om 's werelds kleinste fiets te maken. Daarvoor zocht hij eerst op wat record was volgens het Guinness Book of Records. Vervolgens was het, volgens hem, simpelweg een kwestie van de schaal verkleinen. Naar eigen zeggen was het bouwen van de fiets dan ook het makkelijkste deel.

Het moeilijkste deel

De fiets was uiteindelijk af en klaar om de weg op te gaan, of toch op zijn minst een centimeter vooruit. Dat bleek echter niet zo eenvoudig. Het rijden op deze piepkleine fiets vergde een enorme hoeveelheid oefening. De reden hiervoor ligt bij de pedalen: deze waren simpelweg te klein om daadwerkelijk op gang te komen.

Daarnaast bleek er nog een belangrijker probleem in het ontwerp te zijn: als je de pedalen indrukt, steken ze uit voorbij het voorwiel, waardoor de fiets voorover kantelt. Door de ketting verticaal te plaatsen, neemt het ontwerp horizontaal minder ruimte in beslag. Hierdoor zijn de pedalen ook beter bereikbaar.

Overigens neemt het stuur de meeste ruimte in beslag, wat blijkbaar toch een belangrijk onderdeel is. Na een week oefenen lukte het Shane om de fiets in beweging te brengen en in beweging te houden. Hiermee werd zijn fiets uitgeroepen tot 's werelds kleinste fiets.

Of zijn volgende recordpoging een elektrische fiets zal zijn, is nog niet bekend.

Lees meer over elektrische fietsen en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.