Zelfs je racefiets is niet meer veilig voor hackers

©Shimano

Zelfs je racefiets is niet meer veilig voor hackers
15 augustus om 00:57

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat racefietsen met draadloze versnellingssystemen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor professionele wielerwedstrijden.

Een team van Amerikaanse computerwetenschappers ontdekte beveiligingslekken in populaire draadloze schakelsystemen van racefietsen. Met name het Shimano Di2-systeem, de marktleider op dit gebied, bleek vatbaar voor cyberaanvallen. Het onderzoeksteam richtte zich specifiek op het schakelsysteem omdat dat werkt via draadloze verbindingen tussen de schakelaars op het stuur en de derailleur die de ketting tussen de tandwielen verplaatst. De kwetsbaarheid zit in de communicatie tussen deze componenten.

De onderzoekers slaagden erin om op afstand versnellingen te manipuleren en zelfs volledig uit te schakelen. Dit kon al vanaf een afstand van 10 meter met eenvoudig verkrijgbare apparatuur. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat het mogelijk is om een aanval op één bepaalde fiets te richten, in plaats van een groep fietsen.

Shimano werkt aan oplossing

In een wedstrijdsituatie zou een kwaadwillende partij een renner kunnen hinderen door onverwachte schakelingen te veroorzaken of de mogelijkheid tot schakelen volledig te blokkeren, aldus de onderzoekers. Dit kan niet alleen de uitkomst van een race beïnvloeden, maar ook gevaarlijke situaties creëren in het peloton.

Shimano is inmiddels op de hoogte gebracht en werkt samen met het onderzoeksteam aan oplossingen. Enkele aanbevolen tegenmaatregelen zijn al geïmplementeerd, maar verdere verbeteringen zijn volgens de onderzoekers nodig om de veiligheid te garanderen. Het bedrijf zelf heeft nog niet publiekelijk gereageerd op deze bevindingen.

Lees meer over elektrische fietsen en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.