©Freepik

Deze Apple-apps zijn binnenkort te verwijderen van je iPhone

Deze standaardapps van Apple zijn binnenkort te verwijderen van je iPhone

22 augustus om 19:37
Laatste update: 22 augustus om 20:11

De App Store, de webbrowser Safari en andere standaardapps van Apple zijn binnenkort van je iPhone en iPad te verwijderen. Hiermee komt Apple tegemoet aan de vereisten in de EU-regels. Ook komt Apple met een vernieuwd keuzescherm voor browsers en nieuwe standaardinstellingen voor meer soorten apps.

Apple maakt het voor gebruikers in de EU binnenkort mogelijk om zijn App Store en meerdere standaardapps te verwijderen. Ook wordt het makkelijker om een andere webbrowser te kiezen op de iPhone en iPad. Je kunt ook de andere door Apple gemaakte apps verwijderen, zoals Berichten, Camera en Foto's. De enige apps die Apple je niet laat verwijderen, zijn Instellingen en Telefoon.

Met deze stappen hoopt Apple te voldoen aan de Digital Markets Act van de EU. De veranderingen worden later dit jaar uitgerold via een update.

Kritiek op keuzescherm

In maart kwam Apple al met een update over de nieuwe regels, maar ontwikkelaars van andere mobiele browsers, zoals Chrome, DuckDuckGo en Firefox, hadden kritiek op het keuzescherm voor de browsers. Later dit jaar krijgen iPhone- en iPad-gebruikers een vernieuwd keuzescherm om hun standaardbrowser te selecteren. Het scherm toont nu ook de beschrijvingen van de alternatieve browsers. Alle gebruikers in de EU die Safari als standaardbrowser hebben, krijgen dit nieuwe scherm straks te zien.  

De maker van de browser Aloha reageert tegenover Reuters al positief op het bijgewerkte keuzescherm. De Europese Commissie zegt de effectiviteit van de oplossingen van Apple in de gaten te houden en komt pas binnenkort met een oordeel.

Meer standaardinstellingen

In een toekomstige update van iOS 18 en iPadOS 18 komen er ook meer instellingen voor standaardapps. Momenteel kun je al de standaardapps voor je browser, e-mailapp, app-marktplaats en contactloze app instellen. Met een update later dit jaar kun je ook standaardapps kiezen voor telefoongesprekken, berichten, wachtwoordmanagers en toetsenborden. Deze opties verschijnen in de nieuwe sectie Standaardapps in de instellingen.

In het voorjaar van 2025 krijgen iOS en iPadOS ook ondersteuning voor standaardinstellingen voor navigatie-apps en vertalingen. 

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal