© Apple Insider

De iPhone krijgt deze handige AI-functie voor je foto's

Apple test een handige nieuwe functie voor je foto's: dit kun je ermee

28 augustus om 23:08
Laatste update: 29 augustus om 00:58

Apple is begonnen met het testen van een nieuwe AI-functie in de Foto's-app. De tool Clean Up verwijdert objecten uit de achtergrond van je foto. Het is een van de nieuwe Apple Intelligence-functies die dit najaar worden toegevoegd in iOS 18.1.

Apple bracht woensdagavond de derde bèta van iOS 18.1 voor ontwikkelaars uit en die update bevat een nieuwe Apple Intelligence-functie voor de Foto's-app. Met de functie, genaamd Clean Up, kun je objecten die te veel afleiden uit een foto verwijderen, terwijl het hoofdonderwerp ongewijzigd blijft. De functie lijkt daarmee op Google's Magic Eraser, maar een belangrijk verschil is dat de Apple Intelligence-functie alleen op je iPhone zelf werkt.

Automatisch detecteren

De Clean Up-functie kan ook automatisch objecten in een afbeelding detecteren die mogelijk niet gewenst zijn, maar je kunt dat ook zelf handmatig aangeven. Dat gaat door op dat deel van de afbeelding te tikken, het te omcirkelen of er overheen te vegen.

Clean Up werkt met alle afbeeldingen in de Foto's-bibliotheek, dus niet alleen met foto’s die je met je iPhone hebt gemaakt. De functie is te vinden via een nieuw gum-achtig icoontje in de onderste werkbalk bij het bewerken van een foto.

Schaduw of reflectie verwijderen

Volgens Apple werkt Clean Up met meerdere nieuwe AI-modellen om afleidende zaken te herkennen en te bepalen waar de randen van een mens of object zich precies bevinden. De functie kan het gebied naadloos invullen en ook de schaduw of reflectie van het ongewenste object verwijderen. Clean Up voorkomt ook dat per ongeluk een deel van een persoon wordt verwijderd of vervangen. 

De eerste gebruikers die het hebben geprobeerd merken op dat het vaak nog wel te herkennen is dat er iets uit een afbeelding is verwijderd. De functie is dus nog voor verbetering vatbaar, maar daar heeft Apple de tijd voor. De release van iOS 18.1 met de eerste Apple Intelligence-functies wordt in oktober verwacht. 

Komt er een label voor Clean Up bewerkte foto's?

Als je zelf een foto bekijkt die met de nieuwe AI-functie is bewerkt, dan geeft de Foto's-app dat aan. Maar het is nog niet duidelijk hoe Apple aan de ontvangers van zo'n foto duidelijk wil maken dat de Clean Up-functie is gebruikt. Er staat momenteel nog geen zichtbaar label op de bewerkte foto.

Apple voegt aan de EXIF-data van de foto wel het label 'Apple Photos Clean Up' toe, maar je hebt een computer of speciale software nodig om deze informatie te bekijken. Als je een foto via AirDrop of iMessage verstuurt, dan blijft het label in de EXIF-gegevens staan, maar het verdwijnt als je de foto via bijvoorbeeld WhatsApp verstuurt.

Nog alleen op iOS

De nieuwe Clean Up-functie werkt overigens momenteel nog alleen op iOS en is nog niet beschikbaar op macOS. Dat is jammer voor ons Europeanen, want in Europa werkt Apple Intelligence wel op de Mac.

Op iOS werkt Apple Intelligence met de iPhone 15 Pro en Pro Max en de aanstaande iPhone 16-toestellen. 

Handige notificatie-functie

Een andere verbetering in de nieuwe testversie van iOS 18.1 is dat Apple Intelligence de notificaties van al je apps kan samenvatten. Ook kun je precies instellen welke apps de samenvattingsfunctie moeten gebruiken. Apple Intelligence vat met deze functie de informatie uit groepen notificaties samen, waardoor je in één oogopslag kunt zien wat er belangrijk is.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze vernieuwde Bright-app.