© Spotify / Apple

Spotify en Apple in de clinch om de volumeknoppen van je iPhone

Spotify en Apple wéér in de clinch, dit keer om de volumeknoppen van je iPhone

29 augustus om 22:53
Laatste update: 29 augustus om 23:21

Spotify ligt opnieuw in de clinch met Apple. De jarenlange vete tussen de twee bedrijven kent weer een opleving, ditmaal door de Spotify Connect-functie. De volumeknoppen van de iPhone werken namelijk niet meer met Spotify Connect. Gebruikers moeten de volumeregelaar in de Spotify-app gebruiken.

Spotify claimt dat Apple met de aanpassing Europese regelgeving aan zijn laars lapt. Het bedrijf schrapte onlangs de technologie waarmee de knoppen op de zijkant van de iPhone gebruikt kunnen worden om het volume van via Spotify Connect verbonden speakers te bedienen.

Daardoor is de functie in dat soort situaties praktisch onbruikbaar geworden, meent Spotify. Er is een omweg beschikbaar, namelijk de volume-slider in het Spotify Connect-menu in de app gebruiken, maar dat werkt uiteraard minder lekker dan met de fysieke knoppen aan de zijkant van de iPhone.

Mogelijk in strijd met Europese regels

Volgens Spotify handelt Apple hiermee mogelijk in strijd met de Digital Markets Act (DMA) van de Europese Unie. De DMA schrijft voor dat grote techbedrijven, zoals Apple en Spotify, hun diensten en producten goed met elkaar moeten laten samenwerken. Daar is geen sprake van als Spotify-gebruikers met een iPhone het volume niet lekker kunnen regelen.

Spotify zegt tegen Techcrunch dat het contact heeft gehad met Apple over het probleem, maar dat de iPhone-maker zegt dat apps geïntegreerd moeten worden in de HomePod om de technologie weer te kunnen gebruiken. Spotify lijkt dat vooralsnog niet te willen doen.

Om vergelijkbare redenen kunnen iPhone-gebruikers via de Sonos-app ook niet meer het volume met de fysieke knoppen van hun telefoon aanpassen. 

Notificatie als je de volumeknop indrukt

Als alternatief heeft Spotify zijn iOS-app nu voorzien van een functie die een druk op de volumeknop opmerkt. Vervolgens krijg je een notificatie met de vraag 'Wil je het volume wijzigen?'. Als je daar op tikt, opent de app en zie je een volume-schuifregelaar. Spotify legt je hier uit hoe dit werkt.

Dit probleem treft alleen gebruikers die luisteren via Spotify Connect op iOS. Als je als iPhone-gebruiker via Bluetooth of AirPlay naar Spotify luistert, kun je nog wel gewoon de volumeknoppen van je telefoon gebruiken.

Spotify zegt dat het in dit geval niet dezelfde technologie kan gebruiken als Apple Music op iOS gebruikt. Ook stelt de muziekdienst dat het beleid van Apple afwijkt van hoe bijvoorbeeld Google en Samsung omgaan met de toegang tot vergelijkbare technologie.

Volg meer nieuws over Apple en mis niets met onze Bright-app.