©Bright/Apple

'Apple lanceert in oktober nieuwe MacBooks'

'Apple lanceert in oktober nieuwe MacBooks en andere hardware'

16 september om 21:00

Apple zal "binnen de komende weken" zijn nieuwste MacBooks presenteren, zo meldt Mark Gurman van Bloomberg. Maar dat is niet alles, er wordt namelijk ook gesproken over opvolgers van de iMac, Mac Mini en iPad.

Apple's laatste evenement, waar het bedrijf onder andere zijn nieuwe iPhone 16 onthulde, is nog maar net voorbij. In de tussentijd zou de iPhone-maker alweer druk bezig zijn met de voorbereidingen voor de volgende productpresentaties. Echter, deze keer draait het om de apparaten die niet zo makkelijk in je broekzak passen. Wat kunnen we verwachten tijdens deze aankondigingen, en vooral: zal Apple Intelligence de belangrijkste reden zijn om deze nieuwe hardware aan te schaffen? Hieronder zetten we de verwachte onthullingen in ieder geval alvast op een rij.

M4 MacBook Pro

Als de geruchten kloppen, beschikt de volgende MacBook Pro van Apple over een nieuwe M4-chip. Dit geldt in ieder geval voor de 14-inch basisuitvoering (durven we dit al een budgetmodel te noemen?). Heb je nog meer rekenkracht nodig, dan kun je kiezen voor de 14- en 16-inch modellen die uitgerust zijn met respectievelijk de M4 Pro en M4 Max-chip. Waarvoor je al deze prestaties nodig hebt? Goede vraag, want de M4-chip is op zichzelf al behoorlijk krachtig. Waarschijnlijk zullen de duurdere MacBooks beter omgaan met taken waarbij AI-functies worden toegepast, zoals foto- en videobewerking.

iMac

Naast nieuwe MacBooks zal er naar verwachting een nieuwe iMac worden aangekondigd, die eveneens is uitgerust met de nieuwste M4-chip van Apple. Bovendien wordt er een USB-C-aansluiting voorspeld, in tegenstelling tot het huidige model dat nog gebruik maakt van Lightning. Het is dus vooral een 'spec-bump', maar wel eentje die ervoor zorgt dat de iMac weer in lijn is met de rest van Apple's hardware.

Mac Mini

Daarnaast horen we in de wandelgangen de naam Mac Mini vallen. Volgens de geruchten wordt deze nog kleiner dan zijn voorganger en krachtiger. Verwacht in ieder geval twee uitvoeringen: een met de M4-chip en een met de M4 Pro. Opvallend is dat de Mac Mini daarmee de M3-chip volledig overslaat en meteen in de M4-familie wordt opgenomen.

En de MacBook Air dan?

Hoewel we graag een nieuwe MacBook Air hadden gezien, lijkt die nog even op zich te laten wachten. Mark Gurman voorspelt een M4-upgrade voor zowel het 13- als 15-inch model rond de lente van volgend jaar. Ook heb je nog wat geduld nodig als je wacht op de nieuwe Mac Studio of Mac Pro, want die verschijnen waarschijnlijk pas half 2025. Deze modellen zijn volgens de huidige geruchten wel uitgerust met de M4 Ultra-chip.

Maar wel nieuwe iPads

Volgens het gefluister zouden er naast de nieuwe MacBooks ook nieuwe iPads worden gelanceerd, waaronder een nieuwe iPad Mini. Deze krijgen naar verwachting ook  een nieuwe chip, om zo beter voorbereid te zijn op Apple Intelligence. Lees hier meer over wat er momenteel bekend is over de nieuwe iPads.

Wachten op Apple Intelligence

De vraag blijft of Apple's nieuwe, krachtige hardware bij de lancering al gebruikmaakt van Apple Intelligence, sinds hun processoren hier wel op zijn voorbereid. Apple liet eerder weten dat het zijn slimme AI-functies nog niet wil uitrollen in de EU uit angst om de privacyregels te overtreden. In tegenstelling tot Apple heeft Google zijn AI-functies wel al gelanceerd. 

Lees meer over Apple en abonneer je dan ook gelijk op de nieuwsbrief