iPads krijgen hoognodige upgrade: dit wordt er verwacht

©Apple

Deze nieuwe iPads onthult Apple tegelijk met de iPhone 16
2 september om 21:40
Laatste update: 2 september om 21:50

Apple kondigt volgende week tijdens de presentatie van de iPhone 16 mogelijk ook twee nieuwe iPad-modellen aan. Het zou gaan om iPad-versies die al bijna twee tot drie jaar geen upgrade hebben gehad.

Apple komt volgens Bloomberg op het iPhone 16-event met de nieuwe versies van de iPad en iPad mini, respectievelijk de elfde en zevende generatie. Beide modellen krijgen een hoognodige upgrade, want ze zijn al in jaren niet meer aangepast. Het laatste herontwerp van de iPad dateert alweer uit oktober 2022, terwijl de iPad mini in september 2021 een nieuw ontwerp kreeg.

Apple is volgens Bloomberg hard bezig met het zo laag mogelijk houden van de productiekosten van instapmodellen van de iPad. Het is onduidelijk of dat zich daadwerkelijk vertaalt in lagere prijzen, of dat Apple simpelweg zijn marges verbetert.

Voor de elfde generatie iPad is het nog niet duidelijk wat de nieuwe chipset gaat worden. De huidige generatie is uitgerust met een A14 Bionic-chip en het basismodel van de iPad loopt altijd zo’n twee jaar achter, wat de A16 een logische keuze zou maken.

Apple Intelligence

Daar zou Apple Intelligence zomaar verandering in kunnen brengen. Met een A17- of A18-chipset worden verschillende AI-functies van Apple ondersteund, dus kijk er niet gek van op dat Apple van strategie verandert ten behoeve van AI.

Wat je mogelijk op beide nieuwe modellen gaat zien is de Stage Manager-functie, die zijn opwachting maakte in iOS 16. De A16-chip is sterk genoeg voor de nieuwe venster-functie en de A17 en A18 kunnen hem met gemak dragen. Het zou logisch zijn als deze functie ook naar de iPad 11 en iPad mini 7 zouden komen. Het lijkt erop dat de iPad 11 net als zijn voorganger 449 dollar gaat kosten.

Apple Pencil Pro

De iPad mini 7 wordt zeer waarschijnlijk uitgerust met Apple Pencil Pro-ondersteuning. Die functie ontbreekt tot dusver op het apparaat, net als een camera aan de voorkant. Mogelijk wordt die ook toegevoegd bij de zevende generatie, al is er de mogelijkheid om dat vanwege het kleinere formaat achterwege te laten. Het lijkt er ook op dat Apple de A18-chipset in de nieuwe iPad Mini heeft gestopt. Die rekenkracht maakt Apple Intelligence-functies mogelijk, waaronder de vernieuwde Siri, Genmoji en Image Playground.

Volgens geruchten wordt ook het probleem opgelost waarbij maar de helft van het scherm wordt ververst. Dat zorgt voor 'Jelly scrolling', een doorn in het oog van menig iPad mini-gebruiker. Je koopt de nieuwe iPad mini vermoedelijk met minstens 128GB aan interne opslag, twee keer zoveel als de opslagruimte op het huidige model. Het lijkt erop dat hij net als zijn voorganger 449 dollar gaat kosten.

Apple-event voor iPhone 16

Je hoeft waarschijnlijk niet lang meer te wachten om de nieuwe iPad en iPad mini te zien, want Apple zou de tablets tegelijk met de iPhone 16-toestellen onthullen op maandag 9 september. Vanaf 19 uur Nederlandse tijd volg je de presentatie via Apple.com en het YouTube-kanaal van Apple.

Naast de nieuwe iPhones worden ook twee nieuwe Apple Watches en de AirPods 4 verwacht.

Wij zijn erbij

Erwin is voor Bright natuurlijk aanwezig bij het event in het Steve Jobs Theater op Apple Park. Bekijk zijn vooruitblik op het iPhone 16-event.