iOS 18 en nieuwe donkere icoontjes: waarom veranderen sommige apps niet mee?

©Bright

iOS 18 en nieuwe donkere icoontjes: waarom veranderen sommige apps niet mee?
17 september om 09:58

Met iOS 18 kun je het thuisscherm van je iPhone en iPad meer aanpassen dan ooit tevoren. Zelfs de icoontjes van de apps kunnen van kleur veranderen, of donkerder worden. Dat doen ze nog niet allemaal, waarom niet?

iOS 18 heeft twee manieren om de icoontjes een ander uiterlijk te geven. Dat menu bereik je door het thuisscherm even ingedrukt te houden, tot de icoontjes gaan wiebelen. Linksboven verschijnt dan de knop 'Wijzig', met daaronder de optie 'Pas aan'. Druk daarop, en je krijgt onder in beeld een paar mogelijkheden. Je kan de icoontjes groter maken, zonder tekst eronder.

Ook kan je de app-iconen een tint geven: met schuifbalkjes kies je de kleur, of je gebuikt de kleurkiezer om een kleur uit je wallpaper precies over te nemen in de icoontjes. In dat geval doen alle icoontjes netjes mee. Maar er is ook nog de optie om donkere icoontjes te kiezen, handmatig of automatisch wanneer je de donkere modus inschakelt. Alleen: nog niet alle icoontjes kleuren netjes mee van licht naar donker. Waarom niet?

Wachten op updates

Als je de donkere icoontjes kiest, zal je zien dat alle Apple-apps sowieso meeveranderen. De icoontjes van Safari, Foto's, Telefoon, Mail, Kaarten, Agenda en meer hebben allemaal een donkere variant met een zwarte achtergrond en ingetogen kleuren. Sommige apps van derden kleuren ook al mee: WhatsApp bijvoorbeeld wel, maar Instagram dan weer niet.

Heb je net naar iOS 18 geüpdate, dan zal je zien dat een aantal van de icoontjes op je thuisscherm gewoon niet meeveranderen naar die donkere versie. Dat heeft twee redenen. Ten eerste: de ontwikkelaar kan zelf zo'n donkere variant aanleveren. Dat gebeurt in een update, en de meeste populaire apps zullen nog deze week hun iOS 18-update uitbrengen. Dan maakt die app weer volledig gebruik van alle mogelijkheden, en zit er ook zo'n donkere knop in.

De andere mogelijkheid: iOS 18 probeert automatisch om elk icoontje donker te kleuren. Bij de Bright-app gaat dat goed: die heeft normaal gesproken een witte B op een blauwe achtergrond, en krijgt van iOS 18 automatisch een blauwe B op een witte achtergrond. Maar het icoontje van Bright is vrij simpel: die automatische methode werkt niet met elke app. Instagram bijvoorbeeld dus: dat kleurrijke icoontje kan niet makkelijk worden omgezet naar iets donkers, dus daar zitten we aan vast totdat de app wordt geüpdate.

Lees wat wij de tofste nieuwe iOS 18-functies vinden.

Meer nieuws over iOS en mis niets met onze Bright-app.