Zonlicht zet CO2 om in brandstof met nieuwe techniek

© Silvia Cardarelli

Zonlicht zet CO2 om in brandstof met nieuwe techniek
19 september om 00:15

Wetenschappers van de Universiteit van Michigan hebben een systeem ontwikkeld dat zonlicht gebruikt om koolstofdioxide (CO2) om te zetten in ethyleen. Dit proces, dat kunstmatige fotosynthese wordt genoemd, zou in de toekomst kunnen helpen bij het produceren van duurzame brandstoffen.

Het hart van de uitvinding, die in vakblad Nature wordt beschreven, bestaat uit minuscule draadjes van galliumnitride, elk slechts 50 nanometer dik. Dat is meer dan duizend keer dunner dan een mensenhaar. Deze 'nanodraden' zijn bedekt met kleine klompjes koper en staan op een basis van silicium. 

Als dit systeem in water met opgelost CO2 wordt geplaatst en blootgesteld aan fel zonlicht, zorgt het zonlicht ervoor dat elektronen vrijkomen. Die kunnen vervolgens het water splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof reageert daarna met CO2 op de koperen deeltjes, waardoor uiteindelijk ethyleen ontstaat. Ethyleen is een belangrijke grondstof voor de chemische industrie en kan ook worden gebruikt als brandstof.

Wat deze uitvinding zo bijzonder maakt, is de efficiëntie ervan. Maar liefst 61 procent van de energie uit het zonlicht wordt nuttig gebruikt in het proces. Bovendien bleef het systeem 116 uur lang stabiel werken zonder vertraging. Vergelijkbare systemen houden het vaak maar een paar uur vol.

Brandstof uit CO2

De onderzoekers zien deze uitvinding als een eerste stap. Hun doel is om in de toekomst ook vloeibare brandstoffen te maken met langere atoomketens. Dit zou kunnen leiden tot een nieuwe generatie ‘zonnebrandstoffen’ die direct uit CO2 uit de lucht worden gemaakt.

Hoewel het nog jaren kan duren voordat deze technologie op grote schaal wordt toegepast, biedt het een hoopvol perspectief. Het combineert namelijk twee belangrijke doelen: het verminderen van CO2 in de atmosfeer en het produceren van schone energie. Zo draagt het bij aan de strijd tegen klimaatverandering én aan een duurzame energievoorziening.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.