Gebruikers klagen over één probleem met de iPhone 16 Pro: dit is er aan de hand

©Apple

Gebruikers melden dit probleem met de iPhone 16 Pro
23 september om 20:10
Laatste update: 23 september om 23:30

De iPhone 16 Pro is nog maar net op de markt, maar er duiken nu al problemen op. Gebruikers klagen over het touchscreen van hun nieuwe iPhone. Is het gewoon een kwestie van kinderziektes, of speelt er meer?

Heb je net ook een nieuwe iPhone 16 Pro aangeschaft? Dan hebben we goed en slecht nieuws voor je. Om maar te beginnen met het slechte nieuws: de nieuwe iPhones negeren soms je aanrakingen. Geen paniek, je hoeft nog niet meteen terug naar de winkel. Het goede nieuws is dat dit probleem waarschijnlijk via een software-update op afstand kan worden opgelost.

Het ligt namelijk aan de interne software en niet aan het scherm zelf. Een hele opluchting voor Apple, dat anders miljoenen iPhones had moeten laten repareren. En dat betekent ook dat jij waarschijnlijk de wachtrij bij de Apple Store kunt overslaan.

Touchscreen reageert niet goed

Het probleem doet zich voor in verschillende situaties. Veel gebruikers melden online dat het touchscreen niet reageert als ze knoppen indrukken, typen of swipen op Tinder. De oorzaak van de bug lijkt te liggen bij de functie die 'onbedoelde aanrakingen' moet voorkomen. Deze software is momenteel te streng en keurt bijna alles af, in plaats van alleen je handpalm.

Wat scheelt er aan?

Het probleem lijkt te komen door een te gevoelige 'afwijzing' van aanrakingen. De Pro ziet soms hierdoor onbedoelde aanrakingen als de echte input en blokkeert vervolgens alle andere bewegingen op het scherm. Een beetje de omgekeerde wereld dus.

Volgens meldingen gebeurt dit vooral wanneer je vinger in de buurt van de nieuwe camerabediening zit, hoewel andere klachten suggereren dat ook andere plaatsen rondom het scherm niet veilig zijn voor de gevoelige bug.

Reden voor een hoesje

De vraag blijft waarom alleen de iPhone 16 Pro last heeft van dit probleem, vooral gezien zijn high-end specificaties. Volgens 9to5Mac ligt de oorzaak vermoedelijk bij de dunnere schermranden, waardoor de kans groter is dat je het scherm per ongeluk aanraakt - eigenlijk best logisch. Opvallend is wel dat de bug zich alleen voordoet wanneer het scherm ontgrendeld is, wat dus suggereert dat het een software-probleem. Toch is er dus ook een 'raakvlak' met de hardware.

De eenvoudigste oplossing lijkt een iOS-update, maar als dat te lang duurt, kun je overwegen een hoesje te gebruiken. Dit is echter geen perfecte oplossing, want ook met een hoesje komt het probleem nog steeds voor, zij het minder vaak.

Kijk ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro.

Lees meer nieuws over Apple, en mis niets met onze app.