©Tesla

Tesla kondigt Robotaxi-event aan met een opvallende slogan

Tesla geeft Robotaxi-event een opvallende slogan: dit wordt er verwacht

26 september om 02:18

Tesla heeft media en aandeelhouders uitgenodigd voor de presentatie van zijn zelfrijdende Robotaxi. Daarbij valt de slogan van het event op: ‘We, Robot’.

Tesla onthult de Robotaxi op 10 oktober in Los Angeles. Vandaag heeft het bedrijf de uitnodigingen verstuurd naar meerdere media en een select aantal aandeelhouders. "We, Robot - onze officiële onthulling van de toekomst van autonomie", staat er. De presentatie begint om 7 uur 's avonds, wat in Nederland om 4 uur 's nachts op 11 oktober is. Volgens Elon Musk wordt een rit met de Robotaxi even goedkoop als een rit met de bus.

Zonder stuur en pedalen

De Robotaxi heeft mogelijk geen stuur of pedalen meer, omdat de auto volledig autonoom moet rijden. De zelfrijdende taxi lijkt op basis van een gespot prototype vrij compact worden. Ook zou de auto een afwijkend, Cybertruck-achtig ontwerp krijgen. Een afbeelding van een conceptontwerp van de Robotaxi stond vorig jaar in de biografie van Elon Musk. Dat was een kleine tweedeurs auto met twee zitplaatsen.

De onthulling zou eerst in augustus plaatsvinden, maar dat werd uitgesteld nadat Elon Musk ontevreden was over het ontwerp van de Robotaxi. In een recente Tesla-video was waarschijnlijk al een glimp van het interieur te zien.

Waar gaan ze rijden?

Of de Robotaxi de weg op mag, hangt af van de goedkeuring van toezichthouders, maar dat volgt in een later stadium. Een belangrijke vraag is of de Tesla de Robotaxi alleen in een klein, vooraf bepaald gebied wil gaan aanbieden. Concurrenten die in de VS al zelfrijdende taxi’s hebben, zoals Google-zusterbedrijf Waymo en GM-dochter Cruise, doen dat al jaren in enkele Amerikaanse steden. Tesla zette tot nu toe in op een aanpak die overal moet werken, maar dat is veel moeilijker.

Door de focus op autonomie vertelt Tesla tijdens het event waarschijnlijk ook meer over de nieuwe hardware die het zelfrijdende systeem van de Robotaxi aandrijft. 

Tesla-auto's zelfrijdend maken

Elon Musk belooft ook al jaren dat miljoenen Tesla-auto’s volledig autonoom kunnen worden via software-updates, maar daar is het nog altijd wachten op. Het blijft onzeker of het bedrijf dit kan bereiken met de huidige hardware aan boord van de auto's. Eerder deze maand zwakte Tesla zijn belofte over de zelfrijdende functie ineens af.

Mogelijk geeft Tesla tijdens het event ook nog een demonstratie van de nieuwe mogelijkheden van zijn mensachtige robot Optimus.

Lees meer nieuws over Tesla en blijf op de hoogte met onze Bright-app.