Air France gaat passagiers gratis internet aanbieden via satellieten van Starlink
Air France gaat reizigers gratis internet via satelieten van Starlink aanbieden aan boord van vliegtuigen. De nieuwe internetverbinding gaat het huidige netwerk aan boord van Air France-toestellen vervangen, waarvoor passagiers nu nog moeten betalen.
Starlink kennen we van de witte schotels die je kunt aanschaffen voor thuis of onderweg om internet te ontvangen. Ruimtevaartbedrijf SpaceX, van Elon Musk, heeft daarvoor duizenden satelieten de lucht in geschoten, die internetsignaal uitzenden naar de aarde.
Air France gaat dezelfde satelieten nu gebruiken om internet aan boord van vliegtuigen aan te bieden. Om er gebruik van te mogen maken, moeten klaten alleen inloggen met een Flying Blue-account. Zo'n account is gratis aan te maken. Passagiers kunnen met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik maken van het netwerk, schrijft de luchtvaartmaatschappij.
Vanaf de zomer van 2025 worden alle vliegtuigen van Air France uitgerust met de nieuwe techniek om het internet aan te bieden, ook de vliegtuigen die door de maatschappij worden gebruikt voor regionale vluchten. Tot alle vliegtuigen gereedgemaakt zijn voor de nieuwe verbinding, kunnen passagiers vanaf aankomende zomer deels gratis gebruikmaken van het al bestaande netwerk. Het is niet bekend hoeveel tijd de uitrol in beslag gaat nemen.
Niet bekend of KLM Air France volgt
Air France is een zustermaatschappij van het Nederlandse KLM. Het is niet bekend of ook die maatschappij van plan is vliegtuigen uit te gaan rusten met Starlink-technologie.
Voor Nederlandse klanten is Starlink niet erg interessant, omdat het in vergelijking vaak duurder is dan glasvezelverbindingen voor thuis. Daarnaast moet je een kit kopen met ontvanger en modem, waarvoor je vaak een paar honderd euro kwijt bent. Op afgelegen plekken in het buitenland, of bijvoorbeeld op zee, biedt de dienst wel uitkomst. Starlink vereist namelijk alleen stroom om gebruikt te worden. Het Oekraïense leger maakt ook gebruik van internet via de satelietdienst.
Lees meer over SpaceX, of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.