Grote update Windows 11 verschenen: dit zijn de beste nieuwe functies

©Microsoft

 Grote update voor Windows 11 uitgebracht: dit is er nieuw
1 oktober om 22:49

Microsoft heeft de nieuwe grote update voor Windows 11 uitgebracht. Deze update, bekend als Windows 11 24H2, brengt nieuwe functies en verbeteringen met zich mee.

De Windows Verkenner krijgt in Windows 11 24H2 een aantal handige updates. Het startmenu is bijvoorbeeld verbeterd: je kunt nu app-icoontjes direct vanuit het startmenu naar de taakbalk slepen. Ook is het weer mogelijk om bestanden naar mappen te verslepen in de adresbalk. Je kunt bestanden nu ook inpakken naar 7z- en tar-formaten, terwijl het voorheen alleen mogelijk was om deze te openen.

Verbeterde connectiviteit

Windows 11 ondersteunt nu de nieuwste wifi-standaard, WiFi 7. Dit betekent snellere en stabielere draadloze verbindingen voor apparaten die deze technologie ondersteunen. Daarnaast is er ondersteuning toegevoegd voor USB 4 met snelheden tot 80 Gbps, wat razendsnelle gegevensoverdracht mogelijk maakt. 

Energiebesparing

De energiebesparingsmodus, voorheen alleen beschikbaar op laptops, kan nu ook op desktops worden gebruikt. Je kunt nu ook aparte plannen instellen voor je laptop, afhankelijk of die wel of niet aan de stroom hangt.

Bij de geluidsinstellingen is daarnaast een nieuwe 'Spraakfocus'-functie toegevoegd die achtergrondgeluiden vermindert tijdens gesprekken. 

Universele Teams-app

De nieuwe versie van Windows 11 komt automatisch met de vernieuwde Teams-app. Gebruikers konden die al eerder zelf downloaden. De app ondersteunt nu zowel persoonlijke als zakelijke accounts. Tot nu toe had je twee verschillende versies van Teams nodig.

Copilot

Het is haast onmogelijk om tegenwoordig over een Windows-update te praten zonder Microsoft Copilot te vermelden. Copilot kan je door middel van stap-voor-stap instructies helpen instellingen te wijzigen, maar kan zelf geen wijzigingen meer doorvoeren. Als je de assistent liever niet gebruikt, is het nu mogelijk hem volledig te verwijderen. Lees meer over de nieuwe Copilot-functies.

Snellere updates

Ook heeft Microsoft verbeteringen aangebracht in het updateproces. Met een nieuwe techniek genaamd 'hotpatching' kunnen sommige updates worden geïnstalleerd zonder dat je je computer hoeft te herstarten. Windows verdeelt de updates in verschillende delen, zodat ze niet allemaal in één keer geïnstalleerd hoeven te worden.

Speciale functies voor Copilot+pc's

Daarnaast zijn sommige nieuwe functies exclusief voor de nieuwste Copilot+ pc's, die in mei van dit jaar zijn aangekondigd. Zo kunnen ze je uiterlijk tijdens videogesprekken verbeteren of ondertiteling in real-time genereren. Bovendien beschikken Copilot+pc's onder meer over een AI-versie van Paint.

Beschikbaarheid

Microsoft zegt de update gefaseerd uit te rollen. "We beginnen met in aanmerking komende apparaten met Windows 11, versie 22H2 en 23H22 voor mensen die eerder hebben aangegeven als een van de eersten te willen profiteren van de nieuwe verbeteringen", aldus Microsoft. 

Na verloop van tijd stelt Microsoft de 2024-update beschikbaar voor steeds meer computers. Dat gebeurt op basis van onder meer hardwaregeschiktheid en gegevens over de betrouwbaarheid van je computer. "Als we detecteren dat uw apparaat mogelijk een probleem heeft, zoals een incompatibiliteit van een applicatie, kunnen we een beveiligingsmaatregel instellen en de update niet aanbieden totdat dat probleem is opgelost", zegt Microsoft.

Installeren

Als je niet wilt wachten, kan je de update zelf installeren. Dat kan via de website van Microsoft. Als je de update niet meteen wil installeren, maar wil weten wanneer dat wel gebeurt, kan je naar 'Windows Update' gaan in je Windows-instellingen, waar je vervolgens 'Ontvang de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' kan aanvinken. 

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze Bright-app.