© Apple

Pas op: Je baas kan mogelijk meekijken als je deze iPhone-functie gebruikt

Deze functie van de iPhone en Mac zorgt voor een onverwacht privacyprobleem

8 oktober om 20:49

Een recente update voor de iPhone en Mac brengt een onverwacht privacyprobleem met zich mee. De nieuwe functie 'iPhone Mirroring', die is geïntroduceerd met iOS 18 en macOS Sequoia, blijkt een potentieel risico voor werknemers die hun persoonlijke iPhone gebruiken in combinatie met hun zakelijke Mac.

Het cyberbeveiligingsbedrijf Sevco ontdekte dat wanneer iPhone Mirroring wordt gebruikt, de Mac de iPhone-apps behandelt alsof het Mac-applicaties zijn. Dit betekent dat informatie over deze apps wordt opgeslagen in de bibliotheek van de Mac.

Het gevolg? Bij routinematige IT-controles kunnen werkgevers zien welke apps een werknemer op zijn persoonlijke telefoon heeft geïnstalleerd. Hoewel ze geen toegang hebben tot de inhoud van deze apps, kan de aanwezigheid ervan al gevoelige informatie prijsgeven. Denk bijvoorbeeld aan een datingapp die iemands geaardheid zou kunnen onthullen, of een gezondheidsapp die wijst op een medische aandoening.

In strijd met de privacywet?

Voor bedrijven vormt deze onbedoelde dataverzameling bovendien een juridisch risico. Het kan in strijd zijn met privacywetgeving, zoals de Europese AVG of de Amerikaanse wet CCPA. Dit zou kunnen leiden tot rechtszaken of boetes van toezichthouders.

Apple komt met een oplossing

Normaal gesproken wachten beveiligingsexperts met het delen van dit soort informatie tot er een fix beschikbaar is. Sevco besloot echter om het nieuws nu al naar buiten te brengen, omdat het aantal getroffen gebruikers en bedrijven nu al zeer groot is en blijft toenemen. Apple is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing. 

Tot Apple met een update komt, is het voor iPhone-gebruikers verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van iPhone Mirroring op hun werk-Macs. Werkgevers doen er volgens Sevco goed aan om hun werknemers te informeren over deze onbedoelde gegevensverzameling.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.