©Bright

AppleTalk: het grootste lek sinds de iPhone 4

AppleTalk: het grootste lek sinds de iPhone 4

11 oktober om 12:46
Laatste update: 11 oktober om 12:59

In zijn weekoverzicht kijkt kenner Erwin terug op al het Apple-nieuws en blikt hij vooruit.

De soap rond de gelekte MacBook Pro M4, die de Russische YouTuber Wysalcom begin deze week uitpakte, wordt vervolgd. Want de bewuste laptop heeft op een Russische site al even te koop gestaan. Een nachtmerrie voor het doorgaans zo heimelijke Apple.

Inbraak 👮‍♂️

Dit geeft mij flashbacks naar het moment waarop ik zelf bijna in een lek-nachtmerrie was beland. Bijna een jaar geleden kon ik de zwarte MacBook Pro 16-inch testen. Apple stuurde mij, zoals gebruikelijk, de zwaarst denkbare configuratie op, ter waarde van maar liefst 8500 euro. Kort daarna werd er bij Bright ingebroken, waarbij onder meer die peperdure MacBook Pro was gestolen. Dat leidde tot enige paniek, vooral bij Apple, omdat het apparaat nog niet eens verkrijgbaar was. Gelukkig is de MacBook toen niet op Marktplaats verschenen. Sterker, hij is eerder dit jaar zelfs teruggekeerd. De politie nam contact met ons op dat ze de MacBook bij een inval hadden aangetroffen, verpakt in aluminiumfolie, en het serienummer leidde naar onze aangifte. Eind goed, al goed.

iPhone 16 Pro 📸

Dat geldt niet voor de iPhone 16 Pro. Zo ben ik bepaald niet te spreken over de nieuwe Cameraregelaar. De knop voegt niks toe en maakt de bediening van de camera zelfs slechter in mijn ogen. En daar ben ik niet alleen in. Ook cameranerd Becca Farsace, de sympathieke YouTuber die tot voor kort werkzaam was bij The Verge, is weinig positief. Dat is ze trouwens ook niet over de nieuwe 48 mp ultrawide lens, die net als de 48 mp wide lens aan pixel-binning doet. Het resultaat is dat de ultrawide op iPhone 16 Pro bij weinig licht juist mindere foto’s op levert.

Kraskast ⌚️

De zwarte Watch Ultra 2 houdt zich daarentegen beter. YouTuber Zack Nelson van JerryRigEverything heeft de krasbestendigheid van het behandelde titanium van de smartwatch getest. Apple zegt hierover: “De nieuwe uitvoering in zwart titanium is het resultaat van een speciaal procedé waarbij de kast eerst wordt gestraald. Daarna wordt er met een speciale opdamptechniek een diamantachtige koolstofcoating op het Grade 5-titanium aangebracht, waardoor de kast krasbestendig en enorm sterk is.” Nelson begint vriendelijk met een tandenstoker maar onderwerpt de horlogekast vervolgens aan sleutels en zelfs een zakmes.

Wat zeg je? 📢

Later deze maand wordt de aankondiging van onder meer een nieuwe iPad Mini en M4 Macs verwacht. Maar we hebben ook nog een update van de AirPods Pro 2 te goed, eentje die Apple’s beste oordoppen omtovert tot gehoorapparaat, mocht je last hebben van gehoorverlies. Wat je meteen eenvoudig kunt testen. De update belooft ook je oren beter te beschermen tegen plots hard geluid. Misschien een goed moment om je AirPods Pro 2 alvast te reinigen?

En mocht je nog AirPods Pro 2’s hebben met Lightning-poort, check dan deze speciale case van de Zwitser Ken Pillonel. Er zit een Lightning naar usb-c adapter in verwerkt. Niet de mooiste oplossing maar wel effectief. (Hij heeft ook een usb-c adapter gemaakt voor de AirPods Max met Lightning. Ha, scheelt je 500 euro.)

One more thing…

Apple heeft drie fysieke winkels in Nederland, in Amsterdam, Den Haag en Haarlem. De laatste was tijdelijk gesloten voor een renovatie, maar gaat op 18 oktober weer open. Mocht iemand het  Haarlem t-shirt uit 2013 nog hebben, die Apple uitgeeft bij een winkelopening, dan hou ik me aanbevolen. Dan is mijn verzameling compleet.

Meer over Apple en mis niets met onze Bright-app.