©Unsplash

Google test deze opvallende functie in de zoekmachine

Deze nieuwe functie van Google is handig in de keuken

11 oktober om 08:03

Met een nieuwe functie van Google hoef je straks de zoekresultaten niet meer te verlaten als je een recept nodig hebt. Je ziet alles wat je nodig hebt direct in de zoekresultaten.

Als je op zoek bent naar een recept, moet je vaak eerst heel een artikel van een foodblogger lezen, en door allerlei mooie foto's scrollen, voordat je bij de instructies voor het koken bent aanbeland. Met een nieuwe functie wil Google je volledige recepten kort en bondig in de zoekresultaten zelf tonen. Je hoeft dan niet meer door te klikken naar een andere website.

De nieuwe functie heet Quick View en wordt momenteel onder een kleine groep gebruikers getest, ontdekte Search Engine Roundtable. Bij zoektermen met het woord recept krijg je dan bij resultaten van sommige populaire foodbloggers de nieuwe Quick View-knop te zien. Als je daar op klikt, zie je een recept met ingrediënten, stapsgewijze instructies en foto's.

Samenwerking met foodbloggers

Google zegt in een reactie tegen The Verge dat het voor het testen van deze functie een samenwerking is aangegaan met 'een beperkt aantal makers'. Het doel is volgens het bedrijf 'om nieuwe receptenervaringen in de zoekmachine te verkennen'.

Deze wijziging kan het verkeer naar websites met recepten flink doen kelderen, waardoor het opvallend is dat er grote foodbloggers aan meewerken. Het roept ook de vraag op of Google de receptensites hiervoor zal vergoeden, want die lopen hierdoor anders inkomsten mis. Dat blijft nog wel even onduidelijk, want volgens de zoekreus gaat het om een 'vroeg experiment'.

Bij Google blijven

Het is duidelijk dat Google steeds meer als strategie heeft om je langer op zijn eigen pagina's vast te houden. Het belangrijkste voorbeeld daarvan zijn de nieuwe AI Overviews in de zoekresultaten, die in Europa nog niet zijn gelanceerd. Ook die AI-blokken zorgen ervoor dat je meteen antwoorden en belangrijke informatie ziet, zonder dat je hoeft door te klikken naar sites. Toevallig ging het bekendste incident met de AI Overviews ook over koken, toen de functie gebruikers adviseerde om kaas op hun pizza vast te lijmen.

Lees meer tech-nieuws en mis niets met onze Bright-app.