In dit pak van Prada lopen astronauten straks op de maan

©Axiom Space

Nieuwe ruimtepak voor Artemis III-missie van NASA
Vandaag om 15:27

Axiom Space en Prada hebben het ontwerp van het nieuwe ruimtepak voor de Artemis III-missie van NASA onthuld.

Niet alleen de duivel, maar ook de astronauten van NASA dragen Prada. Tijdens het International Astronautical Congress in Milaan is een nieuw ruimtepak onthuld waar het Italiaanse modehuis aan heeft gewerkt: de Axiom Extravehicular Mobility Unit.

Het pak wordt gedragen tijdens de Artemis III-missie naar de maan, om daar de zuidpoolregio te ontdekken. Er wordt een wit materiaal gebruikt dat hitte reflecteert en de astronauten beschermt van maanstof.

Het pak moet daarnaast flexibel zijn, zodat de astronauten goed kunnen bewegen. Ook bieden de pakken voldoende veiligheid voor acht uur lange wandelingen over het maanlandschap.

Catwalk op de maan

Prada moet er niet zozeer voor zorgen dat de astronauten er modieus bijlopen, want het bedrijf bezit ook een hoop kennis over materialen en naaitechnieken. Toch wil het oog ook wat: het design moet toekomstige ruimte-exploratie inspireren.

Het nieuwe ruimtepak zal nog extra uitvoerig worden getest, bijvoorbeeld onder water en in combinatie met prototypes van maanvoertuigen. De Artemis III-missie staat gepland voor september 2026.

Lees meer over ruimtevaart, en blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.