©Energica

Grote fabrikant van elektrische motorfietsen is failliet

Deze bekende fabrikant van elektrische motorfietsen is failliet

16 oktober om 19:59
Laatste update: 16 oktober om 21:28

De ondergang dreigt voor Energica, een van de grootste fabrikanten van elektrische motorfietsen. Het Italiaanse bedrijf heeft het faillissement aangevraagd en staakt zijn activiteiten.

Het doekt valt voor de Italiaanse motorfabrikant Energica, een van de bekendste producenten van elektrische motorfietsen. Het bedrijf kampte al langer met financiële problemen, mede door tegenvallende omzetcijfers. Energica moest eerder 70 procent van het personeel ontslaan. De overgebleven werknemers dreigden te gaan staken.

De raad van bestuur van de Italiaanse motorfabrikant heeft besloten het faillissement aan te vragen, nadat het niet gelukt is om nieuwe geldschieters te vinden. "Het is duidelijk geworden dat de alternatieve opties niet langer haalbaar zijn, waardoor het bedrijf geen andere keuze heeft dan te besluiten tot het openen van een faillissementsprocedure", aldus het bedrijf in een persbericht.

De meerderheidsaandeelhouder van Energica is sinds twee jaar het Amerikaanse Ideanomics, maar dat bedrijf geeft geen commentaar op de situatie.

Regelmatig geprezen

Energica was een toonaangevende fabrikant van elektrische motorfietsen en bestond ruim tien jaar. De motorfietsen van het merk werden regelmatig geprezen vanwege de geavanceerde batterij-beheersystemen en snelle oplaadmogelijkheden. Afgelopen zomer testte onze automan Rutger nog de elektrische motorfiets Energica Experia: lees hier zijn ervaringen.

Andere grote merken

Andere bekende fabrikanten van elektrische motorfietsen zijn het Amerikaanse Zero en LiveWire, een spin-off van Harley-Davidson. Daarnaast maakt ook BMW elektrische motoren. Zo testte Rutger voor ons onlangs nog de BMW CE 02: lees zijn review.

Volg meer over elektrisch rijden en mis niets met onze vernieuwde app.