Volgens Marktplaats kunnen we rekenen op een golf aan tweedehands EV's

©Unsplash

Marktplaats verwachte toename aantal tweedehands EV's
Vandaag om 13:31
Laatste update: om 14:48

Door veel leasecontracten voor elektrische auto's die dit jaar verlopen of verlopen zijn, verwacht Marktplaats dat de gemiddelde prijs voor een elektrische auto op de tweedehandssite sterk zal gaan dalen de komende tijd. Tussen 2022 en 2024 daalde die gemiddelde prijs al met 10.000 euro naar zo'n 37.000 euro.

In 2019 zijn meer dan 50.000 elektrische auto's op leasecontract gezet in Nederland, vanwege voordelige regels destijds. Omdat die contracten vaak vijf jaar duren, verwacht Marktplaats dat veel van die voertuigen de tweedehandsmarkt zullen gaan betreden in het vierde kwartaal van dit jaar. In de Bright Podcast voorspelde onze eigen autokenner Rutger eerder al ongeveer hetzelfde. Dat kun je hier terugluisteren. 

In hetzelfde persbericht schrijf de tweedehandssite dat 48 procent van de Nederlanders niet verwacht in de komende vijf jaar een elektrische auto te kopen, onder meer vanwege de hoge prijs van de voertuigen. Marktplaats stelt dat op basis van een onderzoek dat het zelf liet uitvoeren onder een beperkte groep van 1034 Nederlanders. 

Meeste mensen willen maximaal 20.000 euro betalen

Maar dat de prijs van tweedehands elektrische auto's nu gaat dalen, kan daar mogelijk verandering in gaan brengen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt volgens Marktplaats dat de meeste mensen een prijs tussen de 10.000 en 20.000 euro acceptabel vinden voor een elektrische auto. Wanneer dat de prijs is die je moet neerleggen voor een gemiddelde EV, is afwachten. "Met deze mogelijke golf van extra e-occasions groeit het aanbod en is de kans groot dat deze gemiddelde prijs nog sterk zal dalen. Zo komt voor veel Nederlanders wellicht de ideale aanschafprijs sneller in zicht", zegt Alexander Prinssen, Chief Sales Officer Automotive bij Marktplaats.

Lees meer over elektrische auto's en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.