DJI klaagt Amerikaans ministerie aan vanwege beweringen over banden met China

©Unsplash

DJI klaagt Amerikaans ministerie van Defensie aan
20 oktober om 12:04

DJI klaagt het Amerikaanse ministerie van Defensie aan om te voorkomen dat het bedrijf wordt gezien als een instrument van de Chinese overheid. Het ministerie plaatste DJI op een lijst met Chinese militaire bedrijven vanwege de vermeende banden met de Chinese overheid.

DJI beweert dat het geen banden heeft met de Chinese overheid en dat het heeft geleden onder de de beschuldigingen van het Amerikaanse ministerie. Sinds DJI in 2022 aan de lijst met bedrijven werd toegevoegd, heeft het naar eigen zeggen meerdere zakelijke deals verloren. Ook zou het bedrijf zijn gestigmatiseerd en werd het voor DJI verboden om deals aan te gaan met verschillende overheidsorganisaties in de VS.

DJI beweert verder dat het ministerie van Defensie in de eerste instantie geen uitleg wilde geven over de reden dat het bedrijf aan de betreffende lijst werd toegevoegd. Dat veranderde volgens het bedrijf toen het dreigde met een rechtszaak. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op de aanklacht van DJI, schrijft The Verge.

Amerikaanse overheid is geen fan van DJI

Het ministerie van Defensie is niet de enige Amerikaanse overheidsinstantie die bang is dat DJI banden heeft met de Chinese overheid. In 2017 vroeg het Amerikaanse leger sommige eenheden al om te stoppen met het gebruiken van DJI-drones. In 2019 hield het ministerie van Binnenlandse Zaken in de VS drones aan de grond vanwege een risico op spionage.

DJI wordt er door de VS ook van beschuldigd grootschalige mensenrechtenschendingen mogelijk te hebben gemaakt in China. Ook zou het drones hebben geleverd aan de Chinese overheid, die er vervolgens toezicht mee zou hebben gehouden op onderdrukte Oeigoeren.

DJI ontkende altijd al banden te hebben met Chinese overheid

DJI heeft altijd ontkent banden te hebben met de Chinese overheid. Het bedrijf zegt daarnaast niets te maken te hebben met de behandeling van Oeigoeren door China. DJI verkoopt naar eigen zeggen gewoon drones die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Welke dat zijn, valt buiten de controle van DJI, aldus het bedrijf zelf.

In de aanklacht geeft DJI toe dat twee Chinese staatsinvesteringsfonden minderheidsbelangen hebben gehad in het bedrijf. Maar veel invloed zou dat niet hebben. Een van die fondsen zou zijn belangen namelijk inmiddels van de hand hebben gedaan en het andere zou minder dan 1 procent van de aandelen in handen hebben. 

Lees meer over drones en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.