©Unsplash

Protesten in Frankrijk om onveilig gedrag naar fietsers

Protesten in Frankrijk om gemotoriseerd geweld tegen fietsers

20 oktober om 11:00
Laatste update: 20 oktober om 11:06

Nadat er in Parijs een 27-jarige fietser door een automobilist werd overreden is er onrust in Frankrijk. Er vonden gistereren meerdere protesten plaats in het land omdat de situatie voor fietsers te onveilig zou zijn.

In Nederland zijn we gewend aan fietspaden, maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ook al zijn veel andere landen zeker ook mooie fietslanden, de situaties waarin je daar als fietser belandt kunnen soms zeer onveilig zijn. In Frankrijk, een prachtig fietsland waar zelfs het beroemdste wielrenevenement ter wereld wordt verreden, is de maat bij veel fietsers vol. Zeker nadat deze week een fietser door een automobilist werd overreden en het OM zelfs denkt aan moord.

Fietser mogelijk bewust doodgereden

Een bestuurder van een SUV zou ongeveer tweehonderd meter over een fietspad hebben gereden om een file te vermijden en de fietser had daar commentaar op. Na een woordenwisseling zou de verdachte expres op de fietser zijn ingereden, die het niet overleefde. De 17-jarige dochter van de automobilist moest naar de oogarts en vaders had waarschijnlijk haast om haar daarheen te brengen, schrijft NOS.

Het is dus niet zozeer dat Frankrijk an sich onveilig is voor fietsers: er zijn juist veel fietspaden te vinden. Het is het ‘gemotoriseerd geweld’ dat fietsers zat zijn. Honderden mensen gingen in Parijs, Angers, Straatsburg en Dijon de straat op om aan de politiek maatregelen te vragen voor de veiligheid van fieters. Er werd bovendien een minuut stilte gehouden voor het Parijse slachtoffer.

Uitgescholden of van de weg gereden

De fietsersbond zegt dat iedereen die fietst in Frankrijk wel eens is uitgescholden of van de weg gereden. En nu groeit het aantal fietsers meer en meer, waardoor het land best wat van Nederland kan leren. Het toeval wil dat de voorzitter van de Franse fietsersbond een Nederlander is en die stelt dat Fransen het nu van de fiets beginnen te begrijpen.

Er zijn ook meer fietspaden, maar dat auto’s daar vervolgens rijden is natuurlijk niet de bedoeling. “Het is tijd voor oplossingen die in Nederland al jaren worden toegepast, maar waar Frankrijk pas net mee begint.” Niet voor niets lazen sommige protestborden leuzen als ‘Een fietser is geen verkeersdrempel’ en ‘Minder snelheid, meer tederheid’.

Lees meer over fietsen en download de Bright-app